Zoveel kost een baby anno 2022

 

Om mij heen is nog altijd een heuse babyboom gaande. Al een paar jaartjes inmiddels, want de oudsten gaan alweer naar de basisschool.

 

 

 

Zelf ben ik heel content met mijn poezenkind, dat inmiddels twaalf jaar is (en nee, zeg niet dat dat oud is want mijn kat is onsterfelijk en ik weiger iets anders te geloven). En door die twaalf jaar heen heb ik al heel wat euro’s moeten spenderen aan mijn Pebbles. Bijvoorbeeld toen ze een afstandje verkeerd inschatte en van het balkon af viel en daarna mank liep. Ik in paniek naar de dierenarts. Diagnose: een gescheurde teennagel. Net zo’n held als haar baasje dus, dat wel even 200 euro armer was.

 

Maar dat valt in het niets als je kijkt naar hoe duur het krijgen van een baby tegenwoordig is geworden. Raisin (een platform voor spaarrekeningen) zocht uit hoe duur het anno 2022 is om een baby te krijgen en vergelijkt het ook nog eens met hoe het twintig jaar geleden zat. En dat is een behoorlijk verschil, maar vooral: het krijgen van een baby is énorm duur.

 

Even de feitjes op een rij:
– Een tweeoudergezin dat in 2022 een baby krijgt is gemiddeld €394.866 kwijt
– Een eenoudergezin dat in 2022 een baby krijgt is gemiddeld €339.210 kwijt
– In 2002 was dat voor een tweeoudergezin nog €362.006
– In 2002 was dat voor een eenoudergezin nog €286.601

 

Dat zijn flinke verschillen, zeker voor de eenoudergezinnen: een kind is in twintig jaar gemiddeld €52.860 duurder geworden. Side note: deze bedragen zijn de volledige kosten, dus het geld dat je kwijt bent aan je kind opvoeden, maar ook aan het kopen van een groter huis, een grotere auto, een extra persoon mee op vakantie etc. Als je dat allemaal bij elkaar optelt is het niet zo gek dat dit tot een flink bedrag komt, maar toch… Ik had het wel íets minder hoog verwacht.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer