Zou hierover iets in zijn bijbel staan?

 

En zou hij goed geslapen hebben de laatste pakweg halve eeuw?

 

 

 

 

Dat daders van ernstige delicten vaak bekenden zijn van het slachtoffer is bekend en dat ze zich na hun vergrijp stilhouden is geen zeldzaamheid. Maar zo bont als deze dominee uit Philadelphia het maakte is niet te bevatten. Kun je je voorstellen? Een meisje van acht raakt in de zomer van 1975 plotseling vermist op een christelijk zomerkamp. Het was de toen 35-jarige dominee David Zandstra die alarm sloeg bij de politie toen het kind niet kwam opdagen bij een bijeenkomst. Meteen startte er een grote zoekactie. Die was zonder resultaat. Gretchen bleef spoorloos en het zou nog twee maanden duren eer haar lichaam in een bos verderop werd gevonden. 

 

Dat het om een misdrijf ging stond van meet af aan vast en in de jacht op de dader kreeg de politie de dominee in het vizier nadat een getuige had verklaard dat hij het meisje had gezien in de buurt van een auto die op die van de dominee leek. Maar hard bewijs was er niet en de dominee ontkende in alle toonaarden. Hoewel er nooit een andere verdachte in beeld is gekomen hield de dominee het vertrouwen van zijn gemeenschap en niet alleen dat, de man werd als goede vriend van de familie van Gretchen gevraagd om de afscheidsceremonie van het meisje te leiden en bleef de familie tot steun in de tientallen jaren die zouden volgen en waarin er nooit meer duidelijke aanknopingspunten kwamen.

 

Vorig jaar kwam er zowaar weer nieuw leven in de zaak. Het was de beste vriendin van de dochter van de dominee die, waarschijnlijk geplaagd door een slecht geweten, openbaar maakte dat Gretchen vaak bij de dominee bleef slapen. Ze vermoedde grensoverschrijdend gedrag en schreef al vlak na de moord in haar dagboek dat zij vermoedde dat de dominee het meisje van het leven had beroofd. Wat niemand verwachtte gebeurde: de dominee bekende dat in plaats van het meisje destijds terug te brengen naar het zomerkamp hij haar naar het bos bracht. Haar weigering om zich uit te kleden had ze met haar leven moeten bekopen.

 

De man moet wel een heel sterke maag hebben om bijna een halve eeuw in zijn leugen te volharden en volstrekt gewetenloos zijn om met zijn hand op de Bijbel haar afscheid te leiden en bij de rouwende familie over de vloer te blijven komen om als man van God steun te verlenen en troost te bieden.

 

‘Een meedogenloos kinderroofdier’, wordt hij in de Amerikaanse pers genoemd. En ‘de ergste nachtmerrie van elke ouder’. Het Amerikaanse OM zal alles op alles zetten om de dominee op te sluiten en ervoor te zorgen dat hij in de gevangenis sterft. Gezien zijn leeftijd – de man is al 83 – komt hij verdomde goed weg met zijn kindermoord.

 

Bron: AD

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans