Zou Dionne Stax het worden?

 

Want Chantal Janzen wordt het dus niet!

 

Eurovisie Songfestival 2020 Rotterdam! Wie gaat het worden? Of wie gaan het worden moet ik zeggen, want zo’n monsterklus doe je niet alleen, qua presentatie. Jan Smit? Zijn naam zong meteen al rond na de overwinning van Duncan Laurence. Net als die van Chantal Janzen, want super-ervaren en professioneel (vorig jaar won ze nog de Zilveren Televizier Ster voor beste tv-presentatrice), spontaan en – ook niet onbelangrijk – leuk om naar te kijken. Maar Chantal Janzen wordt het dus echt niet, zei ze afgelopen donderdag tijdens De Coen en Sander Show op Radio 538. Echt niet? 

 

Nope! 

 

Niet dat ze niet zou willen, benadrukt ze. Want wie wil dit nou niet? Maar ze denkt dat de organisatie iemand van de NPO verkiest en dat snijdt hout als je bedenkt dat NPO, AVROTROS en NOS samen de kar trekken voor wat betreft de productie en organisatie, en dat de NOS het spektakel uitzendt, dus om dan voor een presentatrice van een commerciële omroep te opteren? Klinkt niet echt logisch. 

 

Wie dan wel?

 

Dionne Stax zou volgens critici de beste papieren hebben. Qua omroep – AVROTROS! – zit ze sinds kort in ieder geval gebeiteld en daarnaast zou de voormalige NOS-nieuwslezer onlangs bij RTL Boulevard heel geheimzinnig hebben gereageerd toen haar gevraagd werd of zij straks de presentatie op zich mag nemen. 

 

 

‘Ik ga helemaal niks hieraan toevoegen.’

 

Duncan Laurence zelf is overigens best wel fan van over-the-top Emma Wortelboer, die dit jaar de punten van de vakjury uitdeelde. Maar om wie gaat het nou helemaal in de eerste plaats, op zo’n songfestival? Om de artiest of de presentator? Inderdaad, dan toch liever Dionne want cool en beschaafd en beheerst en ervaren en charmant. Dionne is er altijd wel, maar niet all-over en daardoor ook een prima kandidaat met het oog op onze Hollandse nuchterheid.

 

Afijn. Wie het ook wordt straks in Rotterdam – en al dan niet naast of achter of voor Jan Smit – voor het Eurovisie Songfestival 2020 in elk geval minder fratsen (fijn!), geen flauwe, uitgeschreven grapjes (de hemel zij dank) en meer ruimte voor spontaniteit dan de kijkers gewend zijn. Aldus songfestivalbaas Sietse Bakker die na de trend van gek, gekker, gekst van de voorbije jaren terug wil naar ‘echt’. Omdat Nederlanders van ‘echt’ houden. Minder van over the top en meer voor de gevoelige snaar.

 

Strak plan! Ik zie Dionne er al staan.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans