Zomer- of wintertijd, wat willen wij?

 

Wieke heeft er last van. Heb jij dat nou ook?

 

Hoera, de Benelux-landen gaan over op één tijd. Dat is tenminste een besluit waar wij burgers wat aan hebben. Over naar de wintertijd was altijd fijn: uurtje extra. Maar het gelazer als de zomertijd ingaat? Van eind maart tot zeker half april heb je toch een soort jetlag voordat je in een hebbelijk ritme komt. Baby’s en kleuters die keurig om zes uur wakker worden (dat is te doen, weet ik uit ervaring), melden zich bij het ingaan van de zomertijd om vijf uur. Dat is een afschuwelijk tijdstip, weet ik, óók uit ervaring.  Daar zit je dan met je klaarwakkere kinderen die zin in de dag hebben, en jij totaal niet. Alsof er geen einde kwam aan die ellenlange dagen nadat de zomertijd was ingegaan. 

 

Die zomertijd was bedacht om stroom uit te sparen. Voor de boeren was het ook fijn, konden ze langer met licht doorwerken op het land. En voor ons die geen boer zijn? Ook fijn hoor, die eindeloos lange avonden met mooi weer (wel een voorwaarde), maar zou het wat uitmaken als het een uurtje eerder donker werd? En stel dat de regering kiest voor het in stand houden van de tijd van nu: de zomertijd? Dan wordt het in de winter pas om half tien ’s morgens een beetje licht. Brrrr… de tunnel in totdat het lente wordt. 

 

Toen ik nog voor de klas stond, kwam ik standaard een uur te laat op school aanzetten als de klok was teruggezet.

Op de een of andere manier kreeg ik dat niet mee, of ik blokkeerde het, dat kan ook. Elk jaar een preek van de rector: ‘Jij hebt een voorbeeldfunctie Wieke!’ Het duurde zeker een week voordat hij me niet meer chagrijnig aankeek. Maar met het ingaan van de wintertijd had ik geen enkele moeite. Het wordt nog wat, om te beslissen wat het wordt: de huidige zomertijd of onze oorspronkelijke wintertijd. Want België wil het volk raadplegen. Rutte wil dat niet. Verbaast me niks, hij doet wel meer zonder zich druk te maken over wat het volk wil. 

Ik hoop niet dat het jaren gaat duren totdat de dames en heren politici hebben uitgevogeld wat het worden moet: uurtje later of vroeger. Wat ik wil? De oorspronkelijke wintertijd. Die hadden we altijd al en daar gedijde iedereen toch prima op? Wij hebben er toch óók wat over te zeggen? Wat vinden jullie? Terug naar de wintertijd, of de zomertijd aanhouden?  En ik vind ook dat zoiets best zonder al te veel geleuter in, laten we zeggen een maand, besloten kan worden.

 

 

Door: Wieke Biesheuvel

 

Wieke Biesheuvel werkte en woonde zes jaar in Zambia, is nu voorgoed terug en probeert het Nederlandse leven weer onder de knie te krijgen. Waarbij ze beurtelings verbaasd, boos, dolgelukkig, verward of blij is.