Zo sterk is The Queen

 

95 jaar wordt ze vandaag. Ze loopt nog zonder stok, oogt zo fit als een hoentje en rijdt zelfs nog paard!

 

 

Het zag er niet naar uit dat ze ooit koningin van Groot-Brittannië zou worden toen de kleine Lillibeth (haar koosnaampje) op 21 april 1926 werd geboren. Maar toen haar oom geen koning meer wilde zijn en haar vader te jong overleed, moest ze wel.

 

Inmiddels is Elizabeth II een van de langstzittende monarchen ooit. Alleen de Franse zonnekoning Lodewijk XIV en de Thaise koning Bhumibol bleven haar tot dusverre voor. Maar ik kan me zo voorstellen dat het koningschap haar steeds zwaarder valt. Zeker nu haar geliefde prins Philip niet meer aan haar zijde staat en haar coronabubbel wel heel erg klein is. Het verdriet om zijn overlijden is nog vers, dus veel plezier om haar verjaardag zal ze wel niet hebben.

 

Maar dat de koningin haar rol nog steeds heel serieus neemt blijkt wel uit haar enorme werklust. Vier dagen na het overlijden van haar man had ze haar taken alweer hervat. Bewonderenswaardig vind ik dat, want het is toch echt nog een weduwe in de rouw. En wat zag ze er verdrietig en broos uit, zo alleen in de kerkbank tijdens de uitvaart.

 

Ondanks haar hoge leeftijd is ze dus nog altijd koningin in hart en nieren. Naar het schijnt tot aan haar dood, vindt ze zelf. Haar moeder werd 102, dus misschien heeft koningin Elizabeth nog wel wat jaren te gaan. Het zou me niks verbazen. Want welke vrouw van 95 rijdt er nu nog paard?

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit