Zo schoon is Nederland – of niet

Hoe vaak verschoon jij je bed? Net als bijna iedereen elke week maar zeker – en echt alleen als het heel druk is – een keer in de twee weken?

 

 

NRC zette eens wat was-wetenswaardigheden op een rij, waaronder ook de frequentie van het wassen van beddengoed. Daaruit blijkt dat het in best veel huishoudens niet al te nauw wordt genomen met de hygiëne en dat er helemaal niet elke week wordt verschoond. Eén keer per maand schone lakens? Vijfenveertig procent van onze landgenoten doet het ermee – of moet het ermee doen. Vies? Lijkt mij wel en vindt ook WUR-hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie Marcel Zwietering, die ons raadt om de boel elke week in de wasmachine te gooien en het programma op 60 graden te zetten. En lukt het niet elke week, dan zeker om de week. Of, zoals mijn moeder altijd deed, de ene vrijdag het onderlaken en de slopen en de andere vrijdag de dekbedhoezen en de slopen.

 

Handdoeken dan: elke dag schone? Elke week? Vijfendertig procent gebruikt zijn handdoek vijf keer of vaker. Omdat je immers schoon bent na het douchen en de handdoek dus niet vies wordt? Zestien procent gooit de handdoek na één douchebeurt al in de wasmand – vast en zeker dezelfde groep die het bed wél wekelijks verschoont. De rest van de goegemeente zit er zo’n beetje tussenin en zorgt twee keer in de week voor schone handdoeken, wat mij een prima gemiddelde lijkt.

 

Nog zo’n persoonlijk hygiëne-item: badderen. Daar lusten we wel pap van, zo blijkt. Driekwart van de Nederlanders stapt elke dag onder de douche en houdt het daar gemiddeld maar liefst negen minuten uit, wat best lang is en ook best veel water kost – 50 liter drinkwater. Schoner word je er niet van en goed voor je huid is het ook niet, dus korter zou te overwegen zijn.

 

Lang verhaal kort? In de badkamer zijn we best schoon, in bed wat minder. Want een maand tussen dezelfde lakens kruipen? Ook als je voor het slapen gaan negen minuten onder de sproeier gaat staan en je daarna elke avond met een schone handdoek afdroogt, zal er na een maand rijkelijk huisstofmijt worden geoogst. Die kleine griezels zijn sowieso nogal taai en overleven zelfs wasbeurten onder de zestig graden met het grootste gemak.

 

Genoeg hierover?

 

Genoeg!

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans