Zo maak je spruitjessoep van oma Blanes

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Zo maak je spruitjessoep van oma Blanes.

 

 

Bereiding: 30 min
Personen: 4-6

 

Soep verwarmt, soep is nostalgie en soep verbindt. In Oma’s soep delen de leukste oma’s hun favoriete recepten en hun persoonlijke verhalen bij deze soepen. 50 heerlijke recepten met een goed verhaal, wij zijn fan. En hou je van spruitjes, maak dan snel deze soep van oma Blanes.

 

INGREDIËNTEN

  • 700 g spruitjes, geschoond
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 el kerriepoeder
  • 1,5 l groente- of kippenbouillon
  • 100 ml slagroom
  • ½ el grove mosterd
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • slagroom
  • uitgebakken spekjes

 

Deze spruitjessoep van Oma Blanes is een echt authentiek recept. Het is van generatie op generatie doorgegeven, opgedaan en geleerd in grootmoeders keuken. Soep was voor het gezin waarin Oma Blanes opgroeide een gerecht dat er echt bij hoorde. Het werd vaak als voorgerecht voor het diner geserveerd, omdat het zo makkelijk en lekker is! Maar soep werd zeker niet gezien als een snelle maaltijd tussendoor; er werd veel liefde en aandacht aan besteed. In de weekenden stond soep ook wel als hoofdmaaltijd op het menu en aten ze er brood bij. ‘Echt Amsterdams,’ aldus Oma Blanes.

 

Zo maak je spruitjessoep

  • Kerf de onderkant van de spruitjes in met een mesje, dan zijn ze eerder gaar.
  • Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook glazig.
  • Voeg bijna alle spruitjes – houd er 4 of 5 apart – en de kerriepoeder toe.
  • Bak al omscheppend een paar minuten mee.
  • Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur dan laag en laat het nog circa 10 minuten zachtjes koken, of tot de spruitjes gaar maar nog wel mooi groen zijn.
  • Haal ondertussen een aantal mooie blaadjes van de achtergehouden spruitjes. Leg ze eenpaar seconden in een kommetje met wat kokend water en spoel ze daarna af met goed koud water zodat ze niet doorgaren.
  • Pureer de soep dan met een staafmixer mooi glad en roer de slagroom en mosterd erdoor.
  • Voeg naar smaak nog wat zeezout en versgemalen zwarte peper toe.
  • Garneer de soep met een lepeltje slagroom, wat uitgebakken spekjes en de geblancheerde
    spruitjesblaadjes.

 

Titel: Oma’s soep
Auteur: Irene Fritschy
Prijs: €19,99
Uitgever: Becht

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav