Zo overleef je januari

 

December is mijn lievelings want Sinterklaas, kerst, alles versierd, overdosis chocola en niemand die kniest over die broekriem die een gaatje losser mag.

 

 

 

Maar dan komt daar januari. Dat is de onweersbui na een tropische dag in augustus. De uitblijvende ‘ik vond het gezellig en wanneer zien we elkaar weer’-app na een nachtje romantiek, de blaar na de Manolo. Afijn. Een abrupte anticlimax. Zelfs al weten we dat hij komt: hij knalt erin.

 

De maandag na de kerstvakantie vind ik bijna depressief stemmend. Iedereen met wie ik onder een stolp heb gezeten vliegt weer uit. Banden moeten opgepompt, deksels gezocht bij broodtrommels, de schuur moet ontruimd teneinde alle fietskratten uit de klit te halen en ga zo maar door. Ik heb het uit mijn tenen gehaald, uit de houten vloer zelfs, maar het is me gelukt. Ik heb weer zin in de maand. Zal ik je vertellen wat mij weer rechtop heeft geduwd?

 

1. Bestel grofvuil en ruim op
Alle plastic bakjes waar je geen deksel bij hebt mieter je weg. En alle deksels zonder doosje ook. Hups. Moven Vouw je kleding op, duik je zolder op en de kelder in. Maak mensen blij met alles dat niet meer past. Organiseer. Zelfs in je woonkamer zitten in de wetenschap dat je zolder is opgeruimd geeft een prettig gevoel. Heb je een tuin of een balkon? Ga daar ook even met de bezem doorheen. Je uitzicht is zo bepalend voor je humeur.

 

2. Maak fotoboeken
Iets dat ik altijd uitstel en uiteindelijk zelfs afstel. Maak er nu het beste van, verzamel foto’s van de mooiste vakanties en maak er fotoboeken van. Voordeel 1: je bent in gedachten weer aan de Amalfikust in de zon en niet in Holland in de regen en voordeel 2: je hebt die fotoboeken ook van je lijstje gevinkt.

 

3. Doe een cursus(je)
Ik heb een nieuwe app, EWA, die ik best wel briljant vind. Idee: je leest elke dag tien minuten een Engels boek. Elk woord dat moeilijk zou kunnen zijn is onderstreept en als je er op klikt, zie je de betekenis in beeld. Ik vind het briljant. Het is behapbaar (want tien minuutjes) en je vliegt omhoog qua kennis.

 

4. Ga koken
Laatste tip: Alison Roman, zij is de kok die ooit ruzie kreeg met Chrissy Teigen en maakt nu iedereen zielsgelukkig met haar 2020STEW (spreek uit: 2020two). Tip van mijn vriendin die nu overweegt het elke dag klaar te maken want makkelijk, troostrijk en gewoon godvergeten lekker.

 

5. Doe maar even lief voor jezelf
Het kan zijn dat je jezelf beloont met een gezonde maand zodat je letterlijk beter in het velletje zit. Maar als dat glas wijn en dat stuk chocola jou door deze maand helpt: doe het gewoon.

 

Nog maar 27 dagen jongens, dan bewegen we richting licht en lente. Hang in there.

 

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach