Zo maak je fudge

 

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Zo maak je fudge. 

 

 

Fudge is niks minder dan karamel met slagroom en boter. Door de room en boter wordt de karamel zacht en stolt hij niet terug naar de substantie waar je je tanden aan breekt.

 

Gezouten karamel
Hoeveel zout gaat er in fudge? Zoveel als je zelf wil. Doe voor gezouten karamel 1 tl fijn zeezout door de karamel en strooi nog wat grof zeezout op de bovenkant als het klaar is. Liever gewoon zoet? Dan heb je aan 1/2 tl fijn zeezout genoeg, en houd je het grove zout compleet achterwege.

 

Karamel maken
Verwarm 200 g kristalsuiker in een steelpan. Roer niet met een lepel, maar draai af en toe met de pan om de suiker te verdelen. Voeg als de karamel goudkleurig is 400 g extra kristalsuiker toe samen met 250 ml slagroom, 50 g roomboter en zout naar smaak.

 

Op temperatuur
Blijf constant roeren tot de karamel een temperatuur van 118 ºC heeft bereikt. Geen suikerthermometer? Zet dan een kommetje water naast je neer. Heeft de karamel een lichtbruine kleur? Laat dan met een theelepel een klein schepje karamel in het koude water vallen. De karamel is op temperatuur als je hiervan een klein zacht balletje kunt kneden.

 

Mixen
Haal de karamel van het vuur en mix met een elektrische mixer tot je een dik mengsel hebt. Giet in een met aluminium beklede ovenschaal van 20 x 20 cm en verdeel met een spatel netjes over de vorm.

 

Afkoelen
Laat 2-3 uur afkoelen in de koelkast. Bestrooi eventueel met grof zeezout, snijd in blokjes en eet ze allemaal tegelijk op.

Door: Redactie FavorFlav