Zo denkt het buitenland over ons als Nederlandse toeristen

 

 

Als ik op vakantie in het buitenland ben, spot ik vaak al snel wie er nog meer uit Nederland komt. Ik kan niet precies vertellen waarom dat is, maar vaak pik je ze er zo uit.

 

 

 

Maar dat is ook soms zo met andere nationaliteiten. Want heel eerlijk: bij ons staan de Britten er vaak wel om bekend om beheurlijk wat bier achterover te klappen, toch? Zeker toen ik nog in de horeca werkte, merkte ik dat verschillende nationaliteiten echt hun eigen trekjes hadden. Amerikanen zijn altijd vriendelijk (op het neppe af) en geven goede fooi, en Russen zijn iets minder spraakzaam en willen vooral dat ze snel geholpen worden en snel weer weg.

 

Maarre, hoe zit het met Nederland dan? Als wij op vakantie zijn in het buitenland, denken ze daar dan ook: ‘oh, dat is echt typisch Nederlands’? Nou, het antwoord is: ja. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ondervroeg 11.000 mensen, uit dertien landen, over hoe ze ons als Nederlanders zagen. En de uitkomsten zijn niet bepaald mals.

 

Zo staat helemaal bovenaan dat we nogal luidruchtige toeristen zijn. Blijkbaar gaan we ons ‘Nederlandser gedragen zodra we de grens over zijn,’ aldus hoogleraar Marinel Gerritsen. En dat Nederlandse in ons; dat is dus luidruchtiger zijn. Daarnaast zouden we niet echt snappen wat iemand persoonlijke aura is en hechten we dus geen waarde aan een privé-territorium. We zijn dus een beetje aso.

 

En raar, vinden vooral de Belgen. Omdat we vaak de gordijnen open laten ’s avonds — blijkbaar is dat nog een teken dat we ons niet snel generen en dat uit zich dus weer in dat we luidruchtig zijn. We kennen gewoon geen schaamte. Nou, lekker dan.

 

Natuurlijk kwam ook naar voren dat die Hollandse directheid nog wel eens verkeerd valt. Beter gezegd: andere landen vinden ons vaak lomp. Zeker de altijd vriendelijke en ietwat meer afstandelijkere Britten vinden dat nog wel eens lastig, en mensen uit Azië zijn dat ook niet gewend. Daar is beleefdheid juist een belangrijk ding, en dat matcht niet altijd even goed met onze lompe directheid.

 

Waar we dan wel hartstikke welkom zijn? Viva Españaaaa. Die vinden ons helemaal niet luidruchtig. Nee, sterker nog; die vinden ons rustig. Teruggetrokken zelfs. Omdat ze zelf dus lawaaiig 2.0 zijn. Allemaal richting Spanje dus.

 

Enne, die directheid? Die wordt juist gewaardeerd in Duitsland en Zweden, want die draaien er liever zelf ook niet omheen.

 

Bron: Quest

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer