Zo blijf je lekker productief

 

Hoe is het? Druk. Ik wilde het antwoord eigenlijk niet meer geven, maar ik was simpelweg gewoon even niets anders meer.

 

Ik voelde me druk, ik was druk, ik ademde druk-druk-druk. Dat moest natuurlijk anders, want geen mens houdt vierentwintig-zeven druk zijn fatsoenlijk vol. Ik ging op zoek naar tips en ik verzamelde ze, een paar van mezelf en een paar van de pro’s.

 

1. Sluit je af
Pak je biezen en trek je even terug uit die hysterische kantoortuin of zet een noise-cancelling koptelefoon op. Ik weet een kantoor waar ze een fuck-off-poppetje op het beeldscherm zetten, dan mag je niet storen. Ik wil ook een fuck-off-poppetje.

 

2. Straf jezelf niet
Het is makkelijk om jezelf de schuld te geven als je die to-do-lijst niet afgevinkt krijgt, maar het helpt je verre van productief te zijn. Daarom is het belangrijk om je productiviteit los te koppelen van je zelfwaarde zeggen de professionals. Aju negatieve spiraal.

 

3. Zet sites op een zwarte lijst
Een goeie, als je het mij vraagt. Je kunt via apps en sites makkelijk instellen dat je tussen bepaalde tijden even niet mag shoppen bij H&M, geen tijd door mag brengen op Instagram en WhatsApp onmogelijk kunt openen op je laptop. Voorbij zijn de minuten en uren waarvan je niet weet waar ze blijven.

 

4. Slaap
Als ik weet dat ik een drukke week heb, dan vervroeg ik mijn bedtijd met minimaal een half uur. Een uitgerust hoofd zorgt dat ik meer gedaan krijg en alles beter overzie. Wat ook werkt: vroeger opstaan, zo begin je de dag met een voorsprong op de rest.

 

5. De 2-minuten-regel
Het geheim van zo ongeveer elk succesvol wezen op deze aardbol: kun je iets binnen twee minuten doen en het dus uit je systeem krijgen? Doe het. Het zorgt dat je daarna weer kunt focussen op andere zaken. Lukt iets niet binnen twee minuten? Zet het op een lijstje voor later.

 

6. Luister naar ruis
Nooit gedacht dat het voor mij zou werken, maar ik ben verslaafd geraakt aan de binaural beats op Spotify. Het zijn allerlei absurde geluidsfrequenties waardoor je hersenen in een bepaalde staat raken. Als ik dit luister, dan kan ik zo twee uur zonder afleiding werken. Wel even opletten dat je de goede pakt, want je hebt luisterlijstjes ter bevordering van je concentratie maar ook om makkelijker in slaap te komen.

 

7. Een lijst met moet en mag
Een afwerklijstje voor je werkdag werkt, maar het is uitzonderlijk frustrerend als je niet alles af kunt vinken. Deel daarom alles in wat moet en wat mag, maar zorg ook dat je de moetjes echt af kunt krijgen, anders begin je met een achterstand.

 

8. Plan vrije tijd in
Die wandeling van een uur ’s ochtends die je slimmer maakt, even sporten, witte wijn drinken met een vriendin of een boek lezen in de tuin. Net als dat je je werkdag plant is het ook slim om je vrije tijd te plannen. Zo kun je makkelijker privé en werk loskoppelen en heb je tijd om te ontspannen.

 

Bron: Business Insider

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans