Hoera het is officieel! We hoeven niet naar de sportschool

 

Bewegen is heerlijk, tuurlijk, maar ik vond het altijd zo jammer dat het alleen leek te tellen als ik het sportend deed. Gelukkig is die tijd nu voorbij.

 

We moeten bewegen om goed gezond te blijven, maar we hoeven niet per se te sporten. Dat is goed nieuws! Vooral voor de minder- of niet-sportieven onder ons natuurlijk. Héél toevallig schreef ik al eens over stoppen met sporten en hoe je tóch fit kunt blijven, maar gisteren kwam de Gezondheidsraad met nieuwe beweegrichtlijnen. Dus nu is het officieel:

 

• 2,5 uur per week matig intensief bewegen blijft de norm, met ongeveer 20 minuten per dag ben je er dus al.

 

• Die 150 minuten hoeven niet verdeeld over 5 dagen, zoals eerst, maar mogen bijvoorbeeld ook over 7 dagen bij elkaar gesprokkeld worden met activiteiten van korte duur. In minder dagen mag ook natuurlijk

• Traplopen, tuinieren, fietsen naar kantoor, wandelen tijdens de lunchpauze, stofzuigen, seks, dansen, het telt allemaal mee, je hoeft er dus geen sportkleding bij te dragen.

 

• Belangrijk is wel dat je ademhaling omhoog gaat en je polsslag versnelt, dus een beetje rondsloffend in je pyjama de was in de machine doen of opvouwen telt niet mee (jammer), strijken ook niet. Sjouwen met de stofzuiger en stoeien met de (klein) kinderen wèl.

 

• Nieuw is het advies om twee keer per week oefeningen te doen om de spierkracht en de botten te versterken. Ook dat hoeft niet in de sportschool te gebeuren (mag wel natuurlijk). Veel traplopen helpt er al een beetje bij, maar touwtjespringen is bijvoorbeeld beter. En dan niet meteen als een malle beginnen, maar gewoon met een beetje beleid. Flink spitten in de tuin of tassen tillen is ook top. En de ouderwetse kniebuiging zou ook weleens aan een comeback kunnen beginnen. Iedere ochtend even (met de gordijnen dicht) meedoen met ‘Nederland in beweging’ (NPO1, 9.15 uur, of op een ander tijdstip via Uitzending Gemist) lijkt ineens ook zo gek niet meer.

 

Volgens de Raad is het naleven van de richtlijnen trouwens niet alleen de verantwoordelijkheid van mensen zelf, maar ook van de overheid. 

 

Mogen we je iets vragen?
Nu willen we natuurlijk ook meteen weten hoeveel wij met z’n allen bewegen, doe je mee? Deze vragen beantwoorden kan gewoon anoniem.

 

Doe jij aan sport?

Doe jij aan sport?

Ga je naar de sportschool?

Ga je naar de sportschool?

Hoeveel keer per week doe je aan sport?

Hoeveel keer per week doe je aan sport?

Hoeveel tijd beweeg je ongeveer per week?

Hoeveel tijd beweeg je ongeveer per week?

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl