Zo bereid je de de meest malse kipfilet

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Zo bereid je de lekkerste, écht malse kipfilet

 

 

Er zijn vrij veel issues op food gebied waar constante discussie over bestaat (veel of weinig zout in je pastawater, is Marmite nou smerig of geweldig, en zo kunnen we nog wel even door) maar over twee dingen kunnen we het volgens mij wel eens worden: 1. Harde, kartonnen, droge, ja zelfs korrelig-gare kipfilet IS NIET LEKKER. 2. Zachte, fluwelig-maar-toch-stevige, smaakvolle malse kipfilet is héél lekker. En met deze tips lukt dat laatste jou ook…
 

Want je kipfilet verdient beter. Beter dan zijn smakeloze saaie imago, wat het resultaat is van denken dat het een stukje vlees is dat zo suf is dat je er dan ook maar weinig aan kan doen. Graag delen we onze kiptips met je!

 

Beetje voorbereid zijn
Kipfilet (net als kippendij, óók heerlijk) kan je echt in twintig minuten op tafel hebben en daarom alleen al is het geweldig. Maar als je nou een heel klein beetje vooruit denkt en je kip van tevoren even some lovin’ geeft, gaat avond-jij voorbereidings-jij heel dankbaar zijn. Dit gaat je kipfilet echt heel veel smaak en malsheid opleveren. Dus: marineren, insmeren met een dry rub, of kip een pekelbadje geven. Een paar basis manieren om dat te doen:

 

Marineren in knoflook en kruiden
Rasp 2 tenen knoflook in een afsluitbare kom of schaal en meng met 60 ml olijfolie, 1 el gedroogde oregano, 1 el gedroogde tijm, en 2 flinke tl zout en ruim versgemalen peper. Doe hier maximaal 1 kg kipfilet (evt. in stukken gesneden) in en hussel goed. Voeg indien nodig nog wat extra olie toe. Dek luchtdicht af en laat 30 minuten tot een uur in de ijskast staan voordat je kip verder bereidt. 
 

Marineren in karnemelk
Marineren in iets zuurs is eigenlijk de beste manier om je kip mals te krijgen. Zuren verzwakken weefsel en eiwitten in vlees en gevogelte waardoor ze minder taai worden. Meng in een kom 400 ml karnemelk met kruiden en specerijen die je lekker vindt (ik ben dol op gerookt paprikapoeder), 2 tl knoflookpoeder, 2 tl suiker (als je voor paprikapoeder gaat), 3 tl zout en ruim versgemalen peper. Hussel de kip (max. 1 kg) hier goed in zodat alles bedekt is, dek af met deksel of plasticfolie en laat minstens 2 uur in de ijskast staan. Liefst doe je dit ’s ochtends, of de avond ervoor als je echt een voorbereid tiepje bent! Deze kipfilet kan je lekker in de oven bakken in een schaal met aluminiumfolie op 200 graden, druppel er dan eerst nog wat olijfolie overheen.

 

Dry rub voor een lekker kruidige smaak
Er bestaan talloze geweldige kruidenmixen; ga eens rondneuzen bij de toko, Turkse of Marrokaanse winkel of ga zelf 2 minuten aan de slag. Voor een supersnelle dry rub meng je 1/2 el zout met 1 el bruine basterdsuiker, 1/2 el gerookt paprikapoeder en 1 tl cayennepeper. Proef gerust even en pas evt. aan met meer zout. Dit kan je in een goed afsluitbaar potje zo’n twee maanden bewaren. Wrijf de kipfilet (evt. in stukken gesneden) er goed mee in, en laat minstens een uur in trekken in de ijskast. Bak daarna bijvoorbeeld in een koekenpan in een scheut olijfolie. 

 

Makkelijk pekelbadje
Niet per se voor kipfilet, maar toch een onmisbare truc voor bijvoorbeeld malse kippenbouten of -poten of een hele kip (waarvan de borstfilets dan dus ook opeens heerlijk zijn). Los in een ruime kom of schaal 75 g zout op in 1 l water (verdubbel voor een hele kip). Leg hier max. 1 kg kip in; zorg dat de kip net onder staat. Je hoeft dit niet af te dekken. Laat 24 u in de ijskast, dep de kip droog met keukenpapier en gooi het pekelwater weg. Lekker om te braden in een braadpan en af te maken met olijfolie, citroen en kappertjes.

 

Even meppen, maar niet overdrijven
Wat ook helpt om je kipfilet mals te krijgen, is er even een paar klappen op te geven. Ook hiermee bewerk je de vezels, waardoor het malser na bereiding is. Dit kan met een vleeshamer, maar ook met de onderkant van een zware koekenpan. Zorg in ieder geval dat je de kipfilet eerst tussen plasticfolie op een plank legt! En overdrijf niet, een paar keer is genoeg.

 

Kip is ook vlees
Dus: rust in de tent na het bereiden. Net als bij een biefstukje even laten rusten voordat je aansnijdt.

 

Cover-up
En wat natuurlijk ook kan als je kipfilet toch een beetje uitgedroogd blijkt na bereiding (het gebeurt, mensen): sausje of jus erover. Als je kipfilet bijvoorbeeld in een braad- of koekenpan hebt gebakken, heb je vast van die mooie knapperige stukjes en korstjes die achterblijven in de pan. Zet het vuur middelhoog, gooi er een gesnipperd sjalotje bij en een platgemepte knoflookteen, roer er een flinke scheut witte wijn door (hoeft niet de duurste wijn te zijn hoor) en haal met een houten spatel al die lekkere schraapsels los van de pan. Als het tot de helft is ingedikt smelt je er op laag vuur nog een klontje boter door, zet je het vuur uit en breng je het op smaak met zout, peper en een kneep citroensap. Niks aan de hand, mooi gemaskeerd!

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav