Zin in kipsalade?
Ik moet wel. 

 

Als vader de man mee gaat ‘boodschappen’ zit er steevast een hele kip in het karretje. Zaterdag alweer. Zitten we weer met zo’n gegrilde kip die niet opgaat. 

 

 

Ik maak de kip in de oven op een ding dat ik ooit van Erdie Burema gekregen heb. Zij is al zo lang ik weet ‘dé vrouw’ in de kippen-culi-wereld. Ze weet alles van kip, doet alles met kip en promoot kip als geen ander. Misschien doet ze het stiekem ook met m’n man (dat promoten dan). Ik denk dat iedereen die in de food-wereld werkzaam is haar wel kent.

 

Het kippen-apparaat dat ze me ooit gaf is supersimpel. Een bakje met een rekje er bovenop. Ik zat er eerst een beetje gek naar te kijken, maar sinds ik hem voor de eerste keer gebruikt heb, wordt er bij ons nooit meer op een andere manier een kip gegrild. Je gooit water in het bakje. Zet de oven op 200 of 220. Doet peper en zout in de holte van de kip, hangt de kip over het rekje, en in een uur is ie klaar. En perfect. Beter dan dit wordt ie niet. Met een lekker knapperig vel. Brrrr… ik eet geen vel, dus m’n man krijgt al mijn (kippen)vel.

 

Zitten we dus steevast de volgende dag met de rest van die kip. Maak je toch gewoon kipsalade, zegt m’n man dan. Tja… Altijd die Caesar salad weten we nou wel. Al vind ik hem superlekker hoor, maar een beetje afwisseling mag er wel zijn. Ik heb zodoende intussen een paar andere kip-salade-favorieten. Niet om af te slanken, want daar eet ik niet voor. Dus dat weet je dan maar vast. Ik geef er gewoon even vier, voor als je ook weleens iets anders met je kipresten wilt.  Nu moet ik alleen zelf nog even kiezen wat ik er vanavond mee doe.

 

Kipsalade 1 noem ik Creamy Chicken. Je scheurt de kip aan reepjes, mengt ze met een teen knoflook uit de knijper, 4 heel fijngesneden augurken, 2 fijngesneden lente-uitjes, drie eetlepels Griekse yoghurt en een lekkere schep mayonaise. Ik leg deze salade in een schaaltje op blaadjes kropsla. Op het laatst nog wat geknipte bieslook erover. Kan natuurlijk ook op een broodje (maar ik ben niet zo’n brood-eter).

 

Kipsalade 2 is m’n Thaise kipsalade. Daarvoor gaat alles aan smalle reepjes. De kip dus ook. Verder lucifertjes wortel, komkommer, spitskool of wat voor kool ik ook maar in huis heb (witte, rode, Chinese, maakt niet uit). Verse munt aan ieniemienie smalle reepjes en een Spaans pepertje aan heel smalle reepjes. Je schept de hele handel om met een dressing die je maakt van Thai chilisaus (uit zo’n fles), Kikkoman, heel fijngehakte verse gember, knoflook uit de knijper, lekker wat limoensap en wat sesamolie. Ik leg dit op blaadjes frisé-sla of op lollo rosso. Of gewoon zo, hoppa op m’n bord. Leuk om er nog iets overheen te strooien, bijvoorbeeld nog wat verse munt, geroosterd sesamzaad of koriander.

 

Kipsalade 3 is m’n avocado-kip-mix. De kip gaat aan stukjes en meng ik met de stukjes avocado, een lekker grote schep mayo, een fijngesneden groen pepertje, gesnipperd rood uitje, tomaat in blokjes, korianderblaadjes in stukjes gescheurd, snuf chilipoeder of gewoon een theelepel uit m’n potje ‘pimenton’ (heeft een vriend voor me meegenomen uit Spanje, bleken ze het later gewoon bij AH te hebben), half teentje knoflook uit de knijper en net zoveel limoensap tot het lekker smaakt.

 

Kipsalade 4 is m’n pesto-kip. Ja, hèhè, natuurlijk kan het ook op z’n Italiaans. En wel heel simpel. Je mixt de kipstukjes met vers gesneden bleekselderij, lekker veel verse pesto en een klots mayo. Inderdaad, alweer. Al kun je ook Griekse yoghurt nemen. En dan nog een grote schep versgemalen Parmezaanse kaas erdoor. Serveren op bijvoorbeeld verse spinazieblaadjes. Toefje basilicum erop en aan tafel!

 

Zo. Nu alleen nog even een blik in de koelkast wat er nog over is van m’n groentepakket (ik heb een heel leuke leverancier) en dan kiezen wat het wordt met die halve kip die er nog ligt. 

 

Eet smakelijk vanavond!

 

PS Voor de mensen die een hekel hebben aan koriander: gewoon weglaten. En niet bij mij komen eten, of vooraf melden ;-)

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska