Zie jij blauw of zie jij groen

 

Zo af en toe je ogen laten testen kan absoluut geen kwaad. Opticiens hebben nu een wel heel geinige oogtest gemaakt die mensen wereldwijd verbaast.

 

Want de vraag is: welke kleuren zie jij in deze vijf vlakken? Blauw of groen? Nummer 1 en nummer 3 zijn voor de meesten vrij duidelijk: die zijn blauw. Maar de andere rechthoeken zorgen voor verwarring. 

 

Wat zie jij?

 

 

Een derde van de mensen denkt dat het tweede vlak blauw is. Daarnaast denkt maar liefst veertig procent van de mensen dat het vierde vak blauw is. Maar dat hebben ze mis. Want ze zijn allebei echt groen. Je hoeft je geen zorgen te maken als je meer blauw ziet dan groen, je bent heus niet kleurenblind. 

 

Iedereen ziet kleuren namelijk anders. Dat komt door de lichtval op je telefoon of computer, hoe moe je bent, wat voor dag je hebt en wat voor schaduwen er over je scherm heen vallen. En als je bijvoorbeeld een knalrode achtergrond hebt op het scherm waar je dit plaatje op bekijkt en dit naast deze blauwe en groene vlakken ziet, dan heeft dit ook invloed op je waarneming.