Zie je je goede vriendinnen heel weinig?

 

Dat is dus helemaal oké.

 

Je hebt ‘komma-vriendinnen’, daarmee heb je meerdere keren per dag contact. Waarschijnlijk hebben jullie levens veel raakvlakken en daardoor zijn er veel contactmomenten. Je hebt allebei een hond, je kinderen zitten bij elkaar in de klas, je gaat naar dezelfde gym of je werkt bij hetzelfde bedrijf. Je ziet elkaar sowieso vaak, hebt elkaar af en toe nodig en daardoor zit je net even wat sneller samen op het terras aan de wijn. Heerlijk. Ik hou van mijn buurtvriendinnen. Even snel een koffietje, even een wc-rol lenen of een stofzuigerzak, dat werk. Maar er zijn ook vriendinnen wier levens net even anders lopen dan dat van jou. Zo heeft mijn beste vriendin al echt grote kinderen en is ze ook nog eens een restaurant begonnen waardoor we nooit op hetzelfde moment vrij zijn. Een andere vriendin heeft maar weer een zoon die al dik op de middelbare school zit waardoor afspreken net iets minder snel gaat dan met mijn vriendinnen om de hoek met dochters in dezelfde leeftijd. Soms schrik ik en denk ik dat ik ze al een half jaar niet heb gezien. Maar dat is helemaal oké en wel om deze redenen:

 

1.  Je bent altijd intens blij om elkaar te zien

 

2.  Als je elkaar ziet, pak je uit met een weekendje of een enorme avond eten met alles erop en eraan

 

3.  Je spreekt uit hoeveel je van elkaar houdt als je elkaar ziet

 

4.  Er worden altijd foto’s gemaakt, wat je op andere doordeweekse momenten nogal eens vergeet

 

5.  Je hebt nooit kleine zij-heeft-dezelfde-trui-als-ik-gekocht-irritatie

 

6.  Als je elkaar belt is het meteen als vanouds

 

7.  Je voelt je veilig om problemen of issues te bespreken die in je dagelijkse leven spelen, vooral omdat zij er op die dagelijkse basis geen onderdeel van uitmaakt

 

8.  Jullie hebben een helikopterview op jullie levens

 

9.  Je kent elkaars familie en kinderen en liefdes omdat jullie al zo lang bij elkaar zijn, dus je vriendschap groeit op een dikke humuslaag van herinneringen. Die kan best tegen een luwe periode. En straks zijn jullie levens weer in hetzelfde ritme en loop je die deur weer plat bij elkaar. Of niet. Alles is goed.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach