Specsavers  x Franska.nl

Zes weken wachten voor een afspraak? Écht niet!

 

De afgelopen weken had ik behoorlijk last van droge ogen en zag ik soms een beetje wazig. Een naar en irritant gevoel waar ik af en toe knap chagrijnig van werd.

 

Maar de wachttijd voor een afspraak bij de oogarts is bijna zes weken. Dat duurde mij veel te lang. Daarom maakte ik via de website van Specsavers heel eenvoudig een afspraak voor een preventief ooggezondheidsonderzoek.

 

Bij Specsavers ben je zo aan de beurt. Het onderzoek kost 29 euro en in tegenstelling tot een afspraak bij de oogarts, valt dit niet onder het eigen risico van de basisverzekering. In veel gevallen is een preventief ooggezondheidsonderzoek bovendien voordeliger dan de kosten die een ziekenhuis in rekening brengt.    

 

Nasrat, een van de gediplomeerde optometristen van Specsavers, stelde me eerst allerlei vragen. Welke klachten ik had en of er oogproblemen in de familie zitten. Aan de hand van mijn antwoorden bepaalde hij welke onderzoeken hij ging doen.

 

 

Met een ingewikkeld apparaat kon hij echt in mijn ogen kijken en zelfs een foto van mijn netvlies maken. Door het onderzoek van de buiten- en binnenkant van mijn oog kon hij goed zien of de vorm van de oogzenuw in orde is en er niks met de bloedvaten aan de hand is. En of er sprake is van andere, veel voorkomende afwijkingen zoals glaucoom, maculadegeneratie, hoge bloeddruk of staar. Dat zijn aandoeningen waar je last van kunt krijgen naarmate je ouder wordt, en waarop de kans groter is als ze in je familie voorkomen. 

 

Mijn klacht over droge ogen bleek heel eenvoudig op te lossen. Nasrat adviseerde me om iedere dag oogdruppeltjes te gebruiken. Zo voorkom je uitdroging van het oogoppervlak en zijn mijn pijnlijke en rode ogen verleden tijd.

 

Zo zie je maar. Wist je dat tenminste de helft van al het verlies van gezichtsvermogen met zo’n preventief oogonderzoek van Specsavers voorkomen kan worden als dit in een vroeg stadium wordt opgemerkt en behandeld?

 

Dan is het natuurlijk wel fijn als iemand die er verstand van heeft je eens diep in de ogen kijkt. En mocht het nodig zijn dan verwijst Specsavers je natuurlijk door naar de huisarts voor nader onderzoek.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit