Zelfs Michelle Obama praat in haar nieuwe boek open over de overgang

 

De menopauze. Het is iets waar elke vrouw uiteindelijk in haar leven mee te maken krijgt en toch is het nog steeds geen onderwerp waar je graag over praat.  

 

 

 

Terwijl je dat eigenlijk wel zouden moeten doen, omdat het daardoor eindelijk iets normaals wordt. De helft van de wereldbevolking bestaat uit vrouwen, waarom bestaan er dan nog steeds zoveel misvattingen over en mysteries rondom de overgang? Dat is een vraag die de voormalige Amerikaanse First Lady Michelle Obama ook bezighield toen zij midden in de storm zat die de overgang in haar lichaam veroorzaakte. Maar toen ze haar moeder om antwoorden vroeg, kreeg ze die niet. Blijkbaar werd er in het verleden simpelweg niet over gepraat, want haar moeder kon zich er niets van herinneren.

 

Volgens Michelle is er nog steeds niet zo veel veranderd. ‘Er is veel dat we niet weten’, zegt ze in een interview met het Amerikaanse tijdschrift People. ‘Er wordt niet veel over de menopauze gepraat. Ik ga er doorheen en ik weet dat al mijn vrienden er doorheen gaan. En de informatie is schaars.’

 

Gelukkig hielpen haar vriendinnen, met wie ze regelmatig fitness bootcamps deed waar ze haar bijnaam Drillmaster aan overhield, haar door deze periode van verandering heen. Want ook de voormalige First Lady kreeg te maken met opvliegers en extra kilo’s waar ze niet om gevraagd had. Je herinnert je vast nog wel haar afgetrainde armen wanneer ze als presidentsvrouw een jurk zonder mouwen droeg. Die waren zo’n beetje haar handelsmerk maar inmiddels vindt ze die niet meer zo belangrijk. Daarover zegt ze: ‘Ik merk dat ik mezelf niet zo hard kan pushen als vroeger. Dat werkt niet voor mij. Ik ben nog steeds fysiek actief en mijn doel nu, in plaats van ‘Michelle Obama-armen’ te hebben, is dat ik gewoon wil blijven bewegen.’

 

Het is een van de inzichten die Michelle in haar nieuwe boek met de titel Het licht in ons met haar lezers wil delen. Naast haar persoonlijke ervaringen als moeder, dochter, echtgenote, vriendin en first lady vertelt ze welke gewoonten en principes ze heeft ontwikkeld om positief te blijven in deze uitdagende tijd. Want niet alleen verandert haar lichaam door de overgang, ook de wereld om haar heen verandert in een razend tempo.
Haar verworven wijsheid over al deze verandering en de kracht die ze daaruit probeert te halen helpt Michelle steeds weer om te ‘worden’ wie ze is, en wie weet heb jij er ook wat aan.

 

Het boek, dat op 15 november verschijnt is de lang verwachte opvolger van de bestseller Mijn verhaal, waarvan wereldwijd meer dan 17 miljoen boeken werden verkocht.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit