Zelf amandelspijs maken is heel makkelijk (en lekker)

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Zelf amandelspijs maken is heel makkelijk (en lekker).

 

 

Een beetje rondrommelen in de keuken op zondagmiddag zorgde ervoor dat ik nooit meer amandelspijs in de supermarkt ga kopen. Want echt: wat is dit lekker!

 

INGREDIËNTEN

  • 250 gram amandelmeel (of gemalen blanke amandelen)
  • 250 gram suiker
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 ei

 

Ik wilde een appeltaart bakken van de appels die van onze eigen appelboom waren afgevallen. Dat was niet gepland, want het had gewaaid, en gelukkig had ik alles voor een taart in huis. Oh wacht: alleen geen amandelspijs. Die moest er van de mensen van de Veldkeuken – want dat recept wilde ik maken – toch echt in. En amandelspijs is natuurlijk ook superlekker als je appeltaart maakt. Geen zompige bodem, wel die lekkere zoet-bittere smaak van dat spijs bij de friszure appels, hmmm. Maar ik had echt helemaal geen zin om naar de supermarkt te fietsen. Wat nu?

 

Zelf maken
Gelukkig, mijn vrienden uit Amelisweerd lieten we niet in de steek. In het kookboek stond ook hoe je zelf amandelspijs kunt maken. En tot mijn grote plezier heb je er bijna niks voor nodig. Amandelen, suiker, een eitje en citroenrasp: klaar. Grofgemalen amandelmeel stond nog in de kast, restje van een macaron-bevlieging, en suiker en een ei hebben we altijd wel in de voorraad. Wegen, roeren, wegleggen, proeven: mensenkinderen, wat is dit lekker. Veel lekkerder dan die kant-en-klare spijs die je kunt kopen. Veel bitterder, en daardoor lekkerder. Natuurlijk kun je de spijs nog opleuken naar je eigen wens. Een scheutje oranjebloesemwater erin lijkt me bijvoorbeeld ontzettend lekker. Dat is voor de volgende keer, eerst deel ik dit recept. Met alle credits voor de veldkeuken dus.

 

Zo maak je amandelspijs

  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine, meng door elkaar tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  • Je kunt de spijs een paar dagen in de koelkast laten ontwikkelen, dan wordt de smaak beter. En als je het wilt bewaren, kun je het natuurlijk invriezen.
  • Dat is het! Ik zei toch dat het makkelijk was? Ik krijg meteen zin in zelfgemaakte gevulde speculaas, of gevulde koeken, of nog zo’n appeltaart.

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav