Dit zegt jouw lievelings­­wijn over jou

 
 

Zeg mij welke wijn je drinkt en ik zeg je wie je bent. Want als je graag geniet van een goed glas Pinot Grigio, Chardonnay of rosé dan kan dat zomaar je karakter onthullen.

 

Als ik wijn bestel (en zeker als ik door kenners omringd ben), probeer ik mijn bestelling altijd in een kuchje te verstoppen. “Een kuch kuch kuch Chardonnay kuch kuch alstublieft.” Onder fijnproevers is de Chardonnay de Canei onder de witte wijn. Een makkelijke, zoete, stroperige, vettige wijn die je ook de perfecte beginnerswijn zou kunnen noemen. Een dierbare collega heeft zelfs de ABC-regel: Alles Behalve Chardonnay. Vaak probeer ik het goed te praten door te zeggen dat dit een lekkere wijn is ‘voor overdag’, maar dat maakt mijn algehele reputatie al helemaal wankel.

 

Tot ik op een onderzoek stuitte op Beautify.nl waar ik las dat Chardonnay-drinkers‘ sociaal zijn en het motto: ‘work hard, play hard’  hebben.’ Ook waren ze ‘niet weg te slaan bij een borrel en op feestjes gaan ze als laatste naar huis’. Ik geloof dat dit redelijk in de roos is als het op mij aankomt. Ze gingen nog even verder: ‘Chardonnay is je favoriete drankje, dan trek je ook graag je eigen plan. Het kan je niet schelen dat Chardonnay een slechte reputatie heeft onder de echte wijnliefhebbers. Jij vindt het gewoon heerlijk.’

 

 

Ik herken me hier volledig in. Sterker, dat laffe kuchje laat ik voortaan bij bestellingen achterwege. Het wordt een loud and clear: ‘Heeft u nog een Chardonnay alstublieft?’ Ik werd wel meteen benieuwd wat ze over de andere wijnsoorten te zeggen hadden.

 

SAUVIGNON BLANC

Drinkers van Sauvignon Blanc zijn volgens de website gek op goed eten en bezoeken graag alle nieuwe restaurants in de stad. Sophisticated is een woord dat bij hen past. Ze kopen ook niet zomaar ieder kledingstuk dat ze leuk vinden, maar gaan liever voor kwaliteit. Ik weet het meteen, bij de Sauvignon-drinker voel ik me een wat makkelijke, kooplustige kneus. Maar kan ’t schelen, we bestellen voor ieder een eigen fles, herstel: glas.

 

PINOT GRIGIO

Volgens Beautify houdt de Pinot Grigio-drinker van cultuur en is hij of zij ook spiritueel ingesteld. En oh ja, diegene is een hopeloze romanticus die als hij/zij iemand leuk vindt, er meteen helemaal voor gaat. Ik vind het wat ver gaan om al deze karaktereigenschappen op te hangen aan het nuttigen van een soort wijn, maar aangezien mijn geliefde een Pinot Grigio-gebruiker is, neem ik het allemaal voor waar aan.

 

ZOETE WITTE WIJN

Oké, er bestaat een stap erger dan Chardonnay en dat is de zoete witte wijn. Dat wordt ook gedronken door mensen die met droge ogen witte Martini bestellen en een flesje Canei in de ijskast hebben staan. Ik geloof dat de zoetewittewijndrinkers gelukkig niet zijn doorgedrongen tot onze generatie, maar er zijn nog wel wat oude tantes te vinden (van die types die in leren patchworkjasjes in bonte kleuren lopen en die je blij maakt met een glaasje bocht). Als karakterindicatie lees ik hierbij: ‘Je bent een lief persoon en ziet altijd het goede in mensen. Ook ben je nostalgisch. Je houdt graag vast aan gewoontes die je al hebt. Je blijft graag in je comfort zone. Maar dat is helemaal niet erg hoor. Je hebt namelijk al precies wat je wilt en waarom zou je dat veranderen?’. Ik vind het ver gaan. Voor je het weet zit iemand in jouw nabijheid een advocaatje te lepelen.

 

 

ROSÉ

Rosé is zo’n altijd-goed-drankje dat je vooral op de boot of tijdens een picknick drinkt en wat iedereen ook lekker vindt. Toch vind ik het ook getuigen van een matig ontwikkelde wijnsmaak als je alleen maar rosé drinkt. Ik mag dat zeggen, want ik ben die makkelijke Chardonnay-slurper. Volgens de psychologische wijnbenadering is rośe is het ideale drankje voor mensen die niet kunnen kiezen. Omdat ze het moeilijk zouden vinden keuzes te maken, doen ze dat ook gewoon niet. Want waarom zou je niet op vrijdag op stap kunnen en op zaterdagochtend je schoonouders kunnen ontvangen? Waarom zou je niet eerst naar een verjaardag kunnen gaan en daarna naar een ander feestje? Ik weet het niet hoor, maar die multiple rosé-drinker… Laat ik zeggen dat ik het als mijn taak zie om hen op z’n minst genomen aan de Chardonnay te krijgen.

 

PROSECCO

Kat in het bakkie voor de psycholoog. Prosecco-mensen houden van feestjes en vinden dat het leven gevierd moet worden. Ze zijn niet snob (dan hadden ze wel een fles echte bubbels opengetrokken), maar wel gezellig. Ik zou zeggen: vul de glazen.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach