Zeg het met bloemen? Die woorden kun je voortaan beter inslikken!

 

Je kunt met goed fatsoen alleen nog maar aan komen zetten met tulpen, narcissen en lelies, als je zondag naar je moedertje gaat.

 

 

Heb je al gehoord over de nieuwste klimaatschaamte? Nee? Oké. Na vliegen, vlees eten, koken op gas, kinderen verwekken en rijden in een auto op benzine of – foei! – diesel, is het nu de beurt aan bloemen. Ja echt, je leest het goed. Milieu Centraal lanceerde donderdag namelijk de Nederlandse bloemenkalender en daarin staat dat je met goed fatsoen alleen nog maar aan kunt komen zetten met tulpen, narcissen en lelies, als je zondag naar je moeder gaat. Voor alle andere bloemensoorten geldt code rood en moet je je schamen: ‘bloemenschaamte’.

 

Wat er is gemeten? De CO2-druk. En die moet natuurlijk laag zijn. Net zoals we inmiddels allemaal ook heel goed weten dat kersen met Kerst slecht zijn voor het milieu, geldt ook voor bloemen dat je die alleen moet kopen als ze in het seizoen zijn – logisch toch? Overigens moet een derde van de onderzochte bloemen sowieso in de ban worden gedaan, want daarvoor is het nooit het goede seizoen. Dat zijn de hortensia, de orchidee en de grote roos. Want voor de productie van een bosje van die drie wordt meer CO2 uitgestoten dan voor een rundersteak van een ons.

 

Ik ben er confuus van en dat is echt waar. Ik bedoel, als er toch íets is, dan zijn het wel bloemen. Bloemen zijn het meest gegeven cadeau van ons land! ‘Zeg het met bloemen’ is het credo en daarmee is inderdaad alles gezegd (maar kijk voortaan maar uit). Bloemen waren altijd al belangrijk voor de mensheid. Vroeger dienden ze niet alleen als eten, parfum en geneesmiddel, maar waren ze ook steevast van de partij als er iets te gebeuren stond. Zo staan ze afgebeeld op menig oud schilderij en zijn er ook bloemen in oude graven teruggevonden, bijvoorbeeld bij mummies in Egypte. En wat prijkte er op het embleem van de Vikingen uit het oude Engeland? Een roos, want die staat voor vreugde, geluk, genegenheid en natuurlijk liefde. Ze zouden zich omdraaien in hun graf, die oude Vikingen. Rozen mogen namelijk überhaupt niet meer. De grote soort staat vanaf nu van januari tot en met december dik in het rood op de bloemenkalender en de kleine valt in de tussencategorie, wat wil zeggen 1 tot 4 kilo CO2 per bos, dus ook ‘beter niet meer doen’.

 

Alle symboliek en goede bedoelingen ten spijt – bloemen brengen sfeer en gezelligheid in huis, bloemen staan voor nieuw leven, voor hoop, overwinning, onschuld, troost, liefde, vertrouwen en nog veel meer én met bloemen geef je kleur aan je leven -, vanaf nu is het uitkijken geblazen met het aanschaffen van een ruikertje. Als je helemaal op safe wilt spelen, onthoud dan dat de narcis in het voorjaar, de gladiool in de zomer en de chrysant in het najaar zonder buikpijn mag worden aangeschaft en dat de tulp onder de ‘goeden’ nog het best verkrijgbaar is, want namelijk van oktober tot en met mei. 

 

Ik zie een gouden toekomst weggelegd voor plastic bloemen. Oeps! Zei ik nou plastic?

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans