Een snoepje van een boek

Mooier en lekkerder dan een doos bonbons. Dit wil je zien, dit wil je hebben. En ik heb nog een leuke tip voor moederdag. Of voor volgende week. Of…

 

 

Een tijdje geleden heeft Janny het al een keer verteld, dat ze ineens regelmatig naar Parijs moest voor ‘een geheim project’, waar we later nog wel meer over zouden horen. Eergisteren kwam de onthulling. Een boek over haar tocht langs de lekkerste bakkers van Parijs. Natuurlijk werd het een superleuk feestje, met allemaal mensen die van lekkere en mooie dingen houden, tijdens een high tea bij Meester Boulanger en Meester Patissier Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk. 

 

Foto Janny en Franska: Oscar van der Wijk

 

Shame on me, want ik verwachtte bij een (uiteraard prachtige) klassieke patissierwinkel binnen te stappen. Kom ik me daar op een fantastische gloedjenieuwe en gigagrote superplek in de oude leerfabriek in Oisterwijk terecht. Dit moet je eigenlijk met eigen ogen gaan zien. En natuurlijk scoorde ik na afloop nog allerlei lekkers in zijn winkel. Het adres: Almystraat 14, dan kun je er zo meteen nog even naartoe om in te slaan voor Moederdag, of misschien op Moederdag zelf even ontbijten of lunchen bij  Robèrts restaurant De Keuken van Leer.  Of geef moeder (of jezelf) een cursus cadeau bij Robèrt. Kan ook nog. En tip van de dag: neem sowieso een grote tas mee. Oh ja, je kunt ook nog alles wat je in de winkel koopt in de bakkerij zien maken.

 

 

En daar ging ik niet eens voor. Ik ging dus voor Janny, die haar nieuwe boek ‘La Douce Paris’ daar lanceerde. Nou zie ik veel boeken en weet ik hoe mooi ze kunnen zijn. Maar dit… oeps. Het is een snoepje van een boek. Pagina voor pagina proef je de sfeer van Parijs. En dan precies van het allermooiste en allerlekkerste Parijs. Elegant, koket, verleidelijk; Janny heeft treffend die sfeer gevangen die Parijs zo typisch Parijs en zo aantrekkelijk maakt. Het boek staat vol wandelingen door negen verschillende wijken die je stuk voor stuk wilt maken. Niet een boek dat in de kast verdwijnt dus. Want dat gaat mee.

 

Of je bekijkt het lekker thuis, want het is al mooi en leuk genoeg om alleen al in te bladeren en je te verlekkeren aan de sfeer en de heerlijkheden, om meer te weten te komen over wat nou typisch Parijse patisserie is. Of om die verrukkelijke toprecepten te maken. Die karameltaart… oefff… Het water loopt je werkelijk van pagina tot pagina in de mond. En (stel je gaat naar Parijs) het is ook nog eens superpraktisch ingedeeld en geschreven. Janny geeft aan bij welke metrohalte je uit moet stappen voor je volgende wandeling. Genoeg stops onderweg uiteraard om al dat lekkers te zien en te scoren.

 

 

En dan die fotografie van schoondochter Yokaw Pat. Fantastisch. De vormgeving van Nicola Dehmer met verrukkelijk veel goud en pastel. De kleuren, het licht. Van voor naar achter is het een snoepje. Voor mij voelt het boek alsof ik rondloop in de sfeer van mijn favoriete macaron- en ontbijtadres Laduree op Rue Royal. En dan met Janny naast me, die me van alles vertelt over patisserie en ander lekkers. En dat ik dan ik af en toe een graai in zo’n net weer nieuw aangeschaft luxe doosje doe, verder genietend op weg naar het volgende heerlijke adresje. Ik bedoel maar. Dit boek MOET je hebben gewoon. Ook al ga je nooit naar Parijs. Leg het op tafel, zet er een bos bloemen naast en je hebt sfeer in huis. Zeker weten dat je het steeds weer openslaat.

 

 

PS. Ik had weer een leermomentje… Als je naar een boekpresentatie gaat, neem dan een goedschrijvende balpen of stift mee. Bij Janny begaf m’n pen het net toen ze een serie X-jes onder haar handtekening wilde zetten. Kijk maar

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska