Je hoeft er geen verstand van te hebben om hier heerlijk van te kunnen genieten.

 

 

 

 

Ik kan er wel heel erg van genieten maar heb nul verstand van wijn, dus mij kun je alles wijsmaken. Wat erop staat zit er steeds vaker niet in, maar daar betaal jij als wijnliefhebber wel voor.

 

Dat heet met een duur woord ‘wijnfraude’ en Ilja Gort schreef er een heerlijk boek over.

 

Een etiket perfect natekenen of een goedkope wijn in een dure fles stoppen: de ‘flessentrekker’ draait er zijn hand niet voor om. Een grote wijnvervalser is als een artiest want hij kan een mooie, dure fles wijn perfect namaken. Het is zeker lucratief om de boel te bedotten want je kunt er bakken geld mee verdienen, wat voor criminelen natuurlijk een mooie business is. ‘Bij kleine wijn, van tussen de 10 en 30 euro, is vijf procent vervalst. Dat lijkt om kleine bedragen te gaan, maar binnen de grote productie kan het behoorlijk aantikken,’ aldus Gort. ‘Als het een tientje tot drie tientjes scheelt per fles en je maakt een miljoen flessen, dan loopt het toch aardig op.’

 

Zo verhaalt Ilja in zijn nieuwste boek De Flessentrekker over ‘de rockster van de wijn’, die een geniale wijnvervalser blijkt te zijn.

 

 

‘Maxim Dupont vervalst kostbare wijnen. Hij doet dat op een geniale manier en wordt de rockster van de wijn. Op het toppunt van zijn roem krijgt hij een affaire met Claudine, de eigenares van een vooraanstaande wijnwinkel. Beiden blijken een dubbele agenda te hebben. Toch worden ze partners in crime en gaan de strijd aan met een machtige organisatie uit de hoogste regionen van Frankrijk die op veel grotere schaal wijnen vervalst. Welkom in de wereld van de valse wijn en het grote geld. De Flessentrekker houdt je vanaf de eerste bladzijde in zijn greep en laat je niet meer los. Met een humor zoals alleen Gort die bezit, onthult de roman geheimen die de wijnwereld liever verborgen zou hebben gehouden. Een absolute aanrader voor de liefhebbers van suspense, van Frankrijk en van mooie wijn.’

 

Laat het maar aan Gort over om er weer een fantastisch verhaal van te maken. Ik mag 5 exemplaren weggeven die lekker weglezen onder het genot van een lekker glaasje. Hebben? Laat me dan in een reactie onder dit Facebookbericht weten waarom je deze fijne prijs wil winnen.

 

Je kunt me niet meer mailen om mee te dingen naar de Woensdag Windagprijs, alleen lezers die onder dit bericht op Facebook reageren maken kans. Houd de komende tijd dus je inbox van Facebook in de gaten, want het zou zomaar kunnen dat ik je via een chatbericht laat weten dat jij een van de winnaars bent. Dus zorg ervoor dat je berichtenfunctie is ingeschakeld! Reageer je niet binnen een week dan maak ik iemand anders blij met deze prijs.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit