Deze Woensdag Windag heb ik een klein dingetje in de aanbieding dat perfect in je vakantiekoffer past. Helemaal top voor een lome zomerdag op een handdoekje op het strand.

 

 

 

Je hebt vast weleens gehoord van het boek ‘De geniale vriendin’ van Elena Ferrante. Dit boek is er eentje uit een serie van vier, de Napolitaanse romans. Over de levenslange vriendschap tussen Elena en Lila, twee meisjes die in de jaren vijftig opgroeiden in een troosteloze arme volkswijk in Napels. Inmiddels is seizoen drie van serie op de NPO te zien en dat is echt een aanrader!

 

Wie de schrijfster van deze wondermooie boeken echt is blijft een mysterie want Elena Ferrante, zoals ze zich noemt, is een pseudoniem voor een bestsellerauteur die de gemoederen bezighoudt. Ze geeft alleen schriftelijke interviews zodat niemand weet hoe ze eruitziet. Is het soms een man, of is het soms toch een duo zoals Nicci French? Wie het weet mag het zeggen. Maar ik vind het eerlijk gezegd niet zo belangrijk, want wat ze schrijft vind ik allemaal even prachtig.

 

Elena Ferrante heeft nu een nieuw boek waarin ze ons in vier verhalen een zeldzaam inkijkje in haar schrijversleven geeft. In ‘In de marge’ vertelt ze over de auteurs die haar hebben beïnvloed, over de obstakels die ze moest overwinnen en over hoe ze gevormd werd als lezer en schrijver. Ze schrijft over de gevaren van ‘slechte taal’ en hoe taal lange tijd vrouwen buitensloot alsof vrouwen te zwak zijn om goede boeken te schrijven. Het boek is geschreven zoals alleen Elena Ferrante dat kan. Om je een idee te geven: de serie met De geniale vriendin is een wereldwijde bestseller waarvan in Nederland en Vlaanderen wel een half miljoen exemplaren zijn verkocht.

 

De nieuwe Elena Ferrante past perfect in je vakantiekoffer voor straks op het strand. Lijkt het je wat om een exemplaar te winnen, stuur dan een mailtje met je adresgegevens naar winnen@franska.nl.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit