Woensdag Windag

 

Zoiets leuks en lekkers deze week. En er zijn er drie, dus…soko soko!   

 

 

Je weet natuurlijk dat ik gek ben op eten. En koken. Zou eigenlijk niet eens kunnen kiezen wat ik het leukste vind. Een tijdje geleden kwam ik op een foodevenement de dames Maureen, Aretha en Martha Waal tegen. En natuurlijk proefde ik iets heel lekkers bij hen. Toen hoorde ik al dat ze met iets leuks bezig waren. Een Surinaams kookboek, met de naam SuriMAM. Klinkt al gezellig toch?

 

Voor iemand die nog nooit in Suriname geweest is, is het misschien best gek dat ik zeker weet dat ze daar heel lekkere dingen maken. Ik zat dus met smart op dit boek te wachten. En ineens kwam het hier op de redactie voorbij. Het ligt nu voor €24,99 in de winkel en is natuurlijk ook online te koop. We hebben meteen gevraagd of we er ook andere mensen blij mee mochten maken, en jawel hoor!

 

Drie keer kans dus

 

Als je het boek wilt winnen, gewoon even naar onze Facebookpagina gaan en onder dit bericht reageren dat je het graag opgestuurd krijgt. Mocht je geen Facebook hebben, stuur dan een mailtje naar winnen@franska.nl. Zet in de onderwerpregel ‘SuriMAM’

 

 

Als je alvast wilt voorproeven, probeer dit recept dan eens. Martha, Aretha en Moreen hebben het recept speciaal voor Franska.nl iets uitgebreid.

 

Gevulde sopropo met gehakt uit SuriMAM Cooking

 

Sopropo is een gezonde, bittere groente die barst van de vitaminen en mineralen die met recht een superfoodgroente genoemd kan worden. Je kan hem kopen bij de toko, op de markt bij dat tropische kraampje of bij grotere supermarkten. Sopropo kun je op verschillende manieren bereiden, maar wij gaan in ons kookboek voor de gevulde sopropo met gehakt. 
 

Ingrediënten:

 

  • 2 of 3 sopropo’s
  • 250 gram gehakt (runder of half-om-half) 
  • 1 grote ui
  • 1 tl fijngesneden zwarte peper 
  • 1 tl nootmuskaat 
  • 1 tl ketjap 
  • paar takjes selderij
  • 2 fijngesneden broodjes of beschuit
  • 2 bouillonblokjes
    1 tl zout 
  • 1 ei
  • zonnebloemolie, olijfolie of kokosolie om in te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleingesneden grote tomaat
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl suiker
  • 1 Madame Jeanette (gele chilipeper) of Spaans pepertje (is minder pittig)
  • 300 gram rijst (lange korrels)

 

Was de sopropo’s goed.

Snijd de topjes eraf en hol ze uit met een lepel.

Snijd ze in stukken van ongeveer 10 cm.

Kook ze 10 minuten in een pan met ruim water en een beetje zout.

Laat ze uitlekken.

Vermeng het gehakt met de helft van de ui, wat peper, een snufje nootmuskaat, een scheutje ketjap, de selderij, het brood of de beschuit, 1 verkruimeld bouillonblokje en het ei.

Kneed alles goed door elkaar.

Vul de sopropo’s met het gehaktmengsel.

Verhit een scheutje olie in een pan en bak de gevulde sopropo’s rondom.

Haal ze uit de pan en leg ze apart op een bord.

Bak in de overgebleven olie de knoflook, de tomaat en de rest van de ui en voeg het andere bouillonblokje, de tomatenpuree en de suiker toe.

Strooi er nog wat zwarte peper over en blus af met een scheut water.

Leg de sopropo’s terug in deze jus en doe de Madame Jeanette erbij en laat het geheel nog 20 tot 30 minuten stoven tot het goed gaar is.

Doe er op het laatst nog wat fijngesneden selderij bij.

Serveer de gekookte rijst erbij 

 

Njang Switie ! (eet smakelijk)

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.