Zo, de eerste woensdag van mei is alweer aangebroken, hoog tijd voor een Woensdag Windag.

 

 

 

Aanstaande zondag is het Moederdag en daarom heb ik voor alle moeders, dus ook voor de stief-, lief-, bonus-, schoon-, wens-, oppas-, thuisblijf-, werkende of overblijfmoeders een prachtig boek gevonden waar ik 5 exemplaren van weg mag geven. Dit wil je lezen want het is zo mooi.

 

Als een ode aan haar eigen moeder schrijft Hassnae Bouazza in Een koffer vol citroenen over de vrouw die naar de buitenwereld toe onzichtbaar was, maar een drijvende kracht is in een gezin met zeven kinderen (waarvan Hassnae de jongste is). Het is een liefdesverhaal, maar het gaat ook over rouw. Want haar moeder overleed vier jaar geleden. Het gaat over hoe geuren en smaken een overleden dierbare weer tot leven kunnen wekken. Hassnae schrijft op een prachtige manier over hun liefdevolle relatie, de rauwe pijn van het verlies, de wonderlijke begrafenisondernemer met wie de familie opgezadeld wordt en de zoektocht naar een gelukkig leven zonder een onmiskenbaar thuis.

 

Ik heb het boek werkelijk in één adem uitgelezen en vond haar woorden zo raak als Hassnae zegt:

 

‘Een moeder verliezen voelt als opnieuw geboren worden. Alles verandert en ik moet opnieuw leren lopen, rijden, schoonmaken, koken, ademen, leven, maar nu zonder haar. De tranen na de geboorte luiden een nieuwe toekomst in vol belofte, in de geborgenheid van je familie, de tranen na een overlijden kondigen het onvermijdelijke eind aan, een eenzame finale.’

 

Wil jij het boek graag winnen om op Moederdag cadeau te geven of omdat je het gewoon graag zelf wil lezen? Stuur me dan een mailtje via winnen@franska.nl en wie weet ploft het binnenkort bij jou op de mat.

 

 

Bron: Een koffer vol citroenen

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit