Deze Woensdag Windag mag ik iets lekkers weggeven. Wedden dat je dit met het kerstdiner klaar wil maken?

 

 

In Huize Smit zijn we gek op barbecuen en dat doen we het liefst het hele jaar door. Het zal niet de eerste keer zijn dat mijn meneer met kerst in de stromende regen buiten staat om de kooltjes te verhitten. Nee, echte mannen maken fik, is zijn gedachte en dat doet ie dus ook met kerst.

 

 

Sinds een tijdje wordt er in Huize Smit anders gegeten en legt hij niet meer standaard een rollade of een picanah op de grill. Steeds vaker ligt er vegetarisch lekkers op ons bord. Heel gezond, licht verteerbaar en net zo smakelijk als de bavette of een rib-eye van de slager.

 

Dus dit jaar doen we het om en om: op eerste kerstdag gaan we all the way voor het diner en op tweede kerstdag doen we easy vegan. Dan maken we onze favoriete vleesvervangers van Meatless Farm extra feestelijk klaar op de winter-barbecue. We tuigen ze op met mooie sauzen, doen er verschillende verse groenten bij en genieten zo van grandioze plantaardige gerechten om je vingers bij af te likken. Wat dacht je van christmas burgers met zeewierpesto of gehaktballetjes met sinaasappelsalade? Heerlijk volle smaken en helemaal niet ingewikkeld om te maken.

 

 

Durf jij het ook aan om deze kerst vegetarisch te gaan? Dan is dit helemaal de Woensdag Windag voor jou want ik mag 5 luxe pakketten van Meatless Farm weggeven. Wat voor lekkers daar allemaal in zit blijft nog even een verrassing, maar reken maar dat het allemaal even goed smaakt. Je weet het hè, laat een reactie achter onder dit Facebookbericht of stuur een mailtje aan winnen@franska.nl.

 

Voor het geval je nog wat inspiratie nodig hebt deel ik alvast het recept van de gehaktballetjes met sinaasappelsalade met je. Wedden dat je het net zo lekker vindt als wij in Huize Smit?

 

 

(voor 4 personen)
 
Gehaktballetjes

  • 1 pak Meatless Farm Meatballs
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ tl gemalen venkelzaad
  • 6 el sojasaus
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 el maïzena
     

Zoetzure saus

  • 75 ml rode-wijnazijn
  • 75 ml water
  • 4 el suiker
  • 2 el chilivlokken
  • 1 st steranijs

 
Sinaasappelsalade

  • 2 sinaasappels
  • 1 grapefruit
  • 1 mandarijn
  • 40 g kiemen
  • 50 g granaatappelpitjes

 
Zo maak je het
1. Rooster de meatballs op de barbecue.

2. Verwarm alle ingrediënten voor de zoetzure saus in het steelpannetje voor ongeveer 15 minuten. Haal hierna de steranijs uit de saus.

3. Snipper de ui en pers de knoflook fijn.

4. Doe de ui, knoflook, venkelzaad, sojasaus en ahornsiroop in een steelpannetje en breng aan de kook.

5. Doe de maïzena met 1 eetlepel water in een kommetje en roer goed door. Voeg het mengsel toe aan de sojasaus in het pannetje.

6. Verhit tot er een plakkerig sausje ontstaat. Haal hier de geroosterde gehaktballetjes doorheen.

7. Schil de sinaasappels, grapefruit en mandarijnen en snijd in plakjes.

8. Verdeel de citrusvruchten over een grote schaal met de kiemen en granaatappelpitten en leg de meatballs erop. Serveer met de zoetzure saus.

 

BRON: Meatless Farm

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit