Woedend!

 

Lisette: Had ik maar een goedkoper glas op de grond gegooid…

 

 

Ik had twee mooie jugendstil wijnglazen, voor witte wijn. En nu heb ik er nog maar één. Je eigen glazen ingooien heet zoiets… Ik had het in mijn hand toen razernij me beving. En ik gooide het met alle kracht die ik had op de grond. In duizend scherven. Kwaad op mijn man…

Kun je zo hebben hè. Maar jammer is het wel.

 

Het doet me denken aan die keer, dertig jaar geleden, toen ik kwaad was op mijn man – een heel andere man overigens. Ook toen ging er een glas aan gruzelementen. Later vertelde hij aan vrienden, als we het over de ruzie hadden: ‘Ze zocht zorgvuldig het goedkoopste glas uit, voordat ze het spontaan op de grond smeet.’

Had ik dat deze keer ook maar gedaan. Of is het vooruitgang dat ik spontaner ben geworden?

 

Razend gooide ze de deksels van die potten naar het hoofd van haar man

 

Iets kapot gooien als je boos bent: ooit heb ik er nog eens een stuk over geschreven, ook lang geleden, voor ‘Cosmopolitan’. Ik herinner me nog twee voorbeelden. Een vrouw had ruzie gekregen met haar man bij het opruimen van de zolder waar dertig van die ouderwetse weckpotten stonden. Die gebruikten ze nog volop – het waren de jaren zeventig, ze woonden in een boerderijtje en weckten hun boontjes en zo voor de winter. Razend gooide ze de deksels van die potten naar het hoofd van haar man. Alle dertig lagen ten slotte in stukken op de vloer. De potten konden ze daarna ook naar de vuilnis brengen.

 

Maar het mooiste verhaal was van die vrouw die boos werd en niks kon vinden om mee te smijten. Er lag alleen een pakje vloeitjes op tafel. Je weet wel, die vloeitjes waarmee we in die jaren onze eigen sigaretten rolden, in van die lichtgroene pakjes. Blind van woede begon ze de vloeitjes een voor een uit het pakje te rukken en naar haar man te gooien. Je ziet voor je geestesoog de machteloosheid waarmee die papiertjes naar de grond dwarrelden.

 

Is iets kapot gooien een vorm van machteloosheid? Ik was woedend op mijn man omdat hij boos was op mij, om iets waarvan ik vond dat hij er niet boos om had moeten worden, maar daarvan kon ik hem niet overtuigen.

 

Wie gooit ook weleens met iets?

 

 

Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.
www.lisettethooft.nl