Wist je dat Máxima eigenlijk officieel zó heet?

 

Oranje tompoucen, rood-wit-blauwe vlaggetjes op onze wangen en koopjes scoren op de rommelmarkt: vandaag is het tijd voor het gezelligste oranjefeestje van het jaar.

 

Dit jaar zijn Willem-Alexander, Máxima en Amalia, Alexia en Ariane te vinden in Groningen. Het belooft een mooi feest te worden. Wat veel mensen nog niet weten over onze koningin, is dat ze een vrij aparte achternaam heeft. Haar meisjesnaam is Zorreguieta, natuurlijk. Maar dat is nu aardig veranderd. Officieel heet ze namelijk ‘Hare Koninklijke Hoogheid Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Mevrouw van Amsberg’.

 

Bij de naam van Máx valt vooral op dat ze ‘mevrouw van Amsberg’ heet. Dat is afkomstig van de naam van haar man, Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg. Dat komt weer van Claus von Amsberg, de vader van Willem-Alexander.

 

Waarom het zo’n lange riedel van namen is? Het is een zogeheten naamreeks, want officieel heeft Máxima niet echt een voornaam. Het is allemaal één lange achternaam. Haar roepnaam blijft natuurlijk Máxima. Hetzelfde geldt voor haar drie dochters, troonopvolger Amalia heet officieel bijvoorbeeld zó; Hare Koninklijke Hoogheid Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau. 

 

Overigens een interessant feitje: er gebeurt een boel met de kleding van Máxima nadat ze iets gedragen heeft. Alles wordt op een speciale manier op een speciale plek opgeslagen. 

 

 

Dat is een heel karwei, want de kleding moet mooi blijven, zodat Máxima dezelfde mantel een jaar later weer kan dragen. Jurken draagt ze sowieso vaker dan één keer en dat combineert ze dan weer met andere accessoires. Alleen voor officiële staatsbezoeken trekt onze royal altijd iets anders uit de kast. En dat zijn heus niet alleen maar outfits van Valentino of Chanel. Máxima is ook regelmatig in kledingstukken van de Zara gespot, bijvoorbeeld. 

Ach, wat hebben we toch geluk met zo’n koningin. We hopen dat zij en haar hele gezin een heerlijke dag hebben.

 

 

Door: redactie franska.nl