Wintersport in Nederland

Voor iedereen die snakt naar wintersport maar dit jaar overslaat heb ik een tip.

 

 

Met skiën en sneeuw heeft het niks te maken, maar wel met dat verrukkelijke, rozige, tevreden en gezonde gevoel dat je kunt hebben na een dag op de piste. Het is gewoon op te halen in Nederland en hartstikke coronaproof want ik ontdekte deze vibes precies een jaar geleden in opperste lockdown.  

 

Samen met mijn man en kinderen, allen behoorlijk sportief van aard en niet vies van een natuurervaring met enige inspanning, togen we een weekend naar Texel om daar twee dagen over het eiland te lopen. Het was van dat heldere, koude, knisperende weer zoals je dat kent van wintersport en de natuur was weliswaar anders dan een wit besneeuwd berglandschap maar minstens even prachtig. Uitgestrekt, onbedorven, afwisselend (want duin, zee, bos en wad) en zo goed als verlaten; we kwamen geen kip tegen. Wel andere mooie vogels en vooruit, hier en daar een vogelaar. We liepen, we kletsten, genoten afwisselend van de stilte, zogen zuivere lucht in onze longen, vergaapten ons aan de verrassend mooie route; eigenlijk heel vergelijkbaar met wanneer je aan het skiën bent. Aan het einde van de dag was daar een zeer aangenaam hotel (in tegenstelling tot de rest van de horeca wel open) met een zwembad en een sauna, waar we de vermoeide spieren konden ontspannen precies zoals dat ook zo zalig is na een fanatieke dag skiën.

 

Vanwege de coronamaatregelen hadden we sauna en zwembad bovendien een bepaald tijdslot lang helemaal voor onszelf! Een van de dingen waarvan je zou willen dat ze die erin houden. Op onze kamer dronken we in badjas lekkere wijn en doezelden we rozig weg tot vriendelijk hotelpersoneel een knus tafeltje voor het diner kwam dekken. Net als na een dag uitsloven in de sneeuw vielen we in een diepe, tevreden slaap om de volgende dag, na ontbijt op de kamer, aan wandeldag twee te beginnen.

 

Texel is vanaf Amsterdam in twee uur te bereiken en zelfs als je in Zuid-Limburg woont een stuk dichterbij dan de Alpen. Het is niet hetzelfde maar wel heel fijn!

 

Je hoeft natuurlijk niet per se naar Texel, ook de andere Waddeneilanden zijn mooi en geschikt voor lange, prachtige wandelingen. Het voordeel van Texel is dat de boot heel vaak gaat en je hoeft niet extra te reserveren.

 

Wij sliepen in www.hoteltexel.nl en de wandelingen vind je via www.wandelnet.nl

 

 

Door: Esther Goedegebuure