Vader Harrie (67) leest zijn dochter Sara (12) nog elke avond voor

 

Waarom? Om haar bijzondere kijk op dingen te horen.

 

 

Het is een bijzonder verhaal, over vader Harrie (67) die zijn dochter Sara (12) nog elke avond voorleest. Een verhaal dat voorlezen – ik was er gek op toen mijn dochter nog klein was! – ook een extra dimensie geeft. Zoals Harrie erover vertelt, krijgt hij al voorlezend een inkijkje in de gedachtewereld van zijn Sara. En daardoor weet hij: ze heeft een bijzondere kijk op dingen.

 

Sara tekent graag, maar heeft moeite met spelling. Daarom moedigde haar vader haar altijd aan om te lezen. Veel te lezen. Want dat zou haar helpen beter te leren spellen. Lezen doen ze allebei graag en veel, vader en dochter. Dat sluit niet uit dat er ook nog elke avond wordt voorgelezen. Sara denkt veel na, weet Harrie. Daardoor heeft ze het bijna altijd goed als hij tijdens het voorlezen vraagt wat zij denkt dat er gaat gebeuren of hoe een verhaal afloopt. Ze kijken ook wel samen naar het journaal – of zoals laatst naar een documentaire over de bestorming van het Capitool. Van zulke gebeurtenissen in de wereld kan Sara geëmotioneerd raken. Ze trekt zich dat erg aan. En dan is het goed om er samen over te praten.

 

Toen er een keer aan haar gevraagd werd wat volgens haar het belangrijkste is om te veranderen, zei ze dat er vrede moet komen tussen mensen en dieren. Zij ziet de huidige relatie tussen mens en dier als een soort oorlog. Nu is iedereen in het gezin erg bezig met dierenwelzijn, maar de manier waarop Sara dit bracht, is typisch Sara. ‘Haar bijzondere kijk op dingen.’

 

Harries eigen vader heeft zijn hele leven opgeschreven, dus dat uitwisselen van belevenissen en gedachtes heeft Harrie niet van een vreemde. Nu Harrie met pensioen is en meer tijd heeft, is hij de schriften die zijn vader heeft vol gepend aan het overtikken. Dat geeft Harrie een veel beter idee van zijn vaders leven en wie zijn vader was. En dat terwijl zijn vader er voeger, toen Harrie jong was, eigenlijk nooit was. Harrie wilde geen afwezige vader zijn. Volgens hem is dat aardig gelukt. Ook omdat hij bewust een vrije dag had met zijn kinderen, vóór zijn pensioen. Toen Sara een jaar of zes was heeft hij met haar een reis naar Thailand gemaakt. ‘Fantastisch. En spannend, met zo’n jong kind.’

 

Een buitengewone vader dus, die zijn dochter gewoon voorleest, gewoon naar haar luistert en er gewoon voor haar is. Kom daar nog maar eens om in deze tijd!

 

Bron: Het Parool

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans