Mijn brief aan Willem-Alexander 

 

Gisteren werd bekend dat er te veel gasten waren op het verjaardagsfeestje van prinses Amalia. Dat verbaast me, vandaar mijn brief aan de koning.

 

 

Majesteit, beste Willem – Alexander,

 

Ik zal maar niet vragen hoe het met u is, want ik kan me zo voorstellen dat het niet fijn is om vandaag wakker te worden en weer negatief in het nieuws te staan.

 

Want voor de zoveelste keer in de afgelopen maanden heeft u om de coronaregels heen gedanst en uw eigen zin doorgedrukt. Gisteren werd bekend dat u toch een feestje voor de 18e verjaardag van Amalia in de achtertuin van Huis ten Bosch vierde. U was in veronderstelling dat het wel kon want alle gasten waren tenslotte getest en gevaccineerd dus wat kon er fout gaan?

 

Maar dat ging het dus wel. Opnieuw. Want of er nou 21 of 100 mensen waren, dat doet er niet toe, toch? Het dringende advies is al sinds 12 november dat je maximaal 4 bezoekers per huishouden per dag ontvangt en dan is 21 personen toch wel heel veel meer dan 4 nietwaar? Daar kom je ook als koning niet mee weg. Juist niet, want als koning moet u, of u dat nu leuk vindt of niet, het braafste jongetje van de klas zijn en het goede voorbeeld geven. Niet alleen naar uw eigen kinderen maar juist ook naar de rest van Nederland. Want als de koning de regels niet wil volgen, waarom zou het volk dat dan wel doen?

 

In Trouw staat vandaag een mooi artikel van over de monarchie en de bijbel. Nu ben ik niet gelovig maar ik vind wel dat dit stuk de spijker op zijn kop slaat. U bent koning bij de gratie Gods. ‘Vaak denken we dat dit betekent dat God de koning heeft uitverkoren. Maar in feite betekent ‘bij de gratie Gods’ juist dat de koning níet koning is geworden vanwege bijzondere verdienste of vermogens, maar als het ware ‘per toeval’. Zoals niemand zijn eigen wieg heeft gekozen. De koning is op een heel fundamenteel niveau dus niet anders dan ieder ander. En daarmee is ‘bij de gratie Gods’ de theologische equivalent van artikel 1 van de Grondwet: iedereen is gelijk. De één is niet beter dan de ander, maar iedereen is slechts bij de gratie Gods op zijn eigen plek terechtgekomen.

 

Dat betekent natuurlijk in eerste plaatst dat u ook maar een mens bent zoals ieder ander en mensen maken fouten. Maar het zegt ook dat u niet uw eigen regels kan maken. Want wat dacht u toen u al die leuke vrienden van Amalia afgelopen weekend toch in uw achtertuin zag staan? Zo, dit feestje hebben we alvast gevierd en wat de consequenties zijn, dat zien we later wel? Dan vind ik u, om met de legendarische woorden van Máxima te spreken, nog steeds een beetje dom. Of vond u nou echt dat de coronaregels nog steeds niet voor u en uw gezin gelden? Dan bent u dus eigenwijs en hardleers en dat vind ik eerlijk gezegd veel erger…

 

BRON: Trouw.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit