Proost, neem er nog maar eentje, want wijn is hartstikke goed voor je

 

Nu we massaal – toch? – aan de wijn zitten (tja, je moet wat in quarantainetijd) zijn de positieve gezondheidseffecten van dit druivengoedje zeer welkom.

 

Zo hoef je je straks niet schuldig te voelen als je een fles opentrekt. Dus alsjeblieft: 8 redenen waarom wijn goed voor je is.

 

Minder gaatjes
In rode en witte wijn zit een stofje dat de streptokokkenbacterie in je mond aanpakt. En laat die bacterie nou net gaatjes en tanderosie veroorzaken. Dus meer wijn = minder gaatjes (maar wel braaf blijven poetsen natuurlijk).

 

Lang zul je leven
Uit Deens onderzoek blijkt dat mensen die rode wijn drinken langer leven. Rode wijn bevat namelijk flavonoïden die je lichaam beschermen tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen. En die kunnen weer ziektes veroorzaken. Voordat alle drankorgels nu heel hard gaan juichen: geniet met mate, hè, mensen. Teveel kan juist een averechts effect hebben.

 

Verbeter je weerstand met een glas wijn
Denk je bij een griepje aan veel verse jus, gemberthee met honing en een pan verse kippensoep? Neem er toch ook maar een glas rood bij. Rode wijn bevat antioxidanten, polyfenolen en tannine die je weerstand een boost geven.

 

Bescherm jezelf tegen hart- en vaatziekten
Nog even over die antioxidanten in rode wijn: die verhogen het goede HDL-cholesterol en verlagen het slechte LDL-cholesterol, waardoor de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt. Je kunt hiervoor het beste een fles cabernet sauvignon, pinot noir of merlot opentrekken.

 

Stralende huid
Vergeet La Mer, denk merlot. In wijn zitten polyfenolen die vrije radicalen bestrijden en daardoor een positieve invloed hebben op je huid.

 

Sterke botten
Als je één glas wijn per dag drinkt heb je 20 procent minder kans op botbreuken. Wijn remt namelijk de afbraak van je botten (botontkalking) en het heeft bovendien een positief effect op reumatische artritis.

 

Wijn is goed voor de lijn
Een glas rood bij het eten zorgt ervoor dat er minder vet opgeslagen wordt. Uit een andere studie blijkt dat vrouwen die een tot anderhalf glas per dag drinken slanker zijn dan de geheelonthouders. Ook hier geldt: met mate. Want bij drie glazen of meer gaat die wijzer van de weegschaal wel omhoog.

 

Ga geheugenverlies tegen
Vergeet braintrainers en weet ik al wat nog meer. Een slimme meid drinkt rode wijn. Want dat zit bomvol resveratrol, het wonderingrediënt uit rode wijn dat kan helpen om geheugenverlies tegen te gaan.

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman