Wij spraken Bracha van Doesburgh over De Familie Claus 2

Ooo, ik hou toch zo van kerstfilms. En sinds ‘Alles is liefde’ hou ik dus ook van Nederlandse kerstfilms — iets wat daarvoor niet echt het geval was. 

 

 

 

Maar de kerstfilms zijn door de jaren heen beter, mooier en leuker geworden. Dat heeft wat mij betreft de film ‘De familie Claus’ al wel bewezen, die vorig jaar uitkwam. Een groot succes bleek al snel, want hij werd massaal gebinged op Netflix (ook door mij dus). Dat er een deel twee zou komen was dan ook vanzelfsprekend en ze hebben flink doorgepakt, want die is nu te zien op Netflix. En daarom mocht ik even met Bracha bellen over deze nieuwe film én over haar eigen ideeën over Kerstmis.

 

Ik kijk elk jaar weer uit naar de kerstfilms, net als vele anderen. Wat maakt volgens jou kerstfilms zo bijzonder en populair?

‘Sowieso is het een heel gezellige, geborgen tijd. Kerstfilms geven datzelfde gevoel; of het nou Love Actually is of The Holiday. En om die thuis te kijken met de kinderen vind ik ook altijd zo gezellig.’

 

Wat vond je bij De familie Claus 2 de meest bijzondere scène om te filmen?

‘Dat zijn eigenlijk twee momenten. Het eerste was dat ik voor het eerst mijn eigen koekjeswinkel zag (Bracha speelt in de film de eigenaresse van een koekjeswinkel, red.). Het was best gek, want we draaiden in de zomer, maar zaten dus wel al in wollen truien en dikke jassen. En dan was die koekjeswinkel gewoon zó mooi, zo mooi gedresst. Zo’n winkel met overal allemaal mooie taarten, kerstversieringen voor in de boom, iedere keer dat ik weer binnenliep zag ik weer iets nieuws. En het tweede moment: Jet die in een cakepakje binnenkomt. Zó leuk.’

 

Ben je zelf ook echt beter geworden in koekjes bakken?

‘Nou, mijn zoontje Boris vroeg na het zien van de film of ik écht zo goed was erin, en toen moest ik hem toch teleurstellen. Maar het is wel een heel leuke bezigheid.’

 

Hoe zou je de familie Claus omschrijven als familie?

‘Een warme, zorgzame, avontuurlijke familie.’

 

Bij de vorige film hield ik het niet droog, denk je dat dat bij de tweede film weer het geval zal zijn?

‘Ik hoop het, haha. De tweede film is heel aandoenlijk, dat is de hele verhaallijn. Marie is natuurlijk heel lief en geeft veel diepgang aan de film. En juist rond deze tijd van het jaar wil je het liefst dat alles goed is met iedereen, wat helemaal niet vanzelfsprekend is. Dat maakt de film heel lief.’

 

En tot slot, wat is jouw persoonlijke favoriet qua kerstfilms?

‘Dat zijn toch wel The Holiday en Love Actually.’

 

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer