Wieke’s Weetjes over… de ruimte

 

Wat jullie waarschijnlijk nog niet over mij wisten, is dat ik echt fases heb. En dat kunnen fases van van alles zijn, waarbij de duur varieert van een week tot een paar maanden.

 

 

Dan heb ik een onderwerp, een ding, íets waar ik helemaal into ben en dan bijt ik mezelf daar helemaal in vast. De laatste maanden is dat de ruimte, sinds ik het boek van Stephen Hawking heb gelezen. Dat las ik als poging tegen mijn astrofobie, maar ik weet niet of het nou echt heeft geholpen. Ik ben namelijk nog steeds obsessed en ik gok dat deze fase nog wel eventjes duurt. Logisch op zich ook wel, want het heelal is echt bijzonder groot. Oneindig groot. Nou goed, voordat ik weer in een existentiële crisis beland, heb ik hier tien leuke feitjes over de ruimte voor jullie.

 

1. Een dag op Venus duurt langer dan een jaar. Hoe dat zit? Venus doet er langer over om rond zijn as te draaien dan het duurt om rond te zon te draaien. Besef even hoe een kalender er daar uit zou moeten zien.

 

2. Naar schatting zijn er zo’n 100 miljard heelallen in het universum, maar naar schatting kunnen dat er ook 200 miljard méér worden naarmate onze technologie ontwikkelt. En wij zijn daar eentje van. EEN. Mind. Is. Blown.

 

3. Over een paar honderd miljoen jaar zal onze planeet onbewoonbaar zijn, of we global warming nou weten te stoppen of niet. De enige manier om als mensheid te overleven is om te reizen naar een andere planeet.

 

4. Als je met de auto verticaal omhoog zou kunnen rijden, is de ruimte minder dan een uur rijden op de snelweg.

 

5. Pluto is nog niet eens op de helft van zijn rondje op de zon sinds hij is ontdekt. Lazy Pluto.

 

6. Tijd voor die existentiële crisis: ons heelal is echt gi-gan-tisch. Wil je weten hoe groot? Check deze site en scroll je een ongeluk. Dit is hoe de ruimte eruit ziet als de maan maar één pixel zou zijn.

 

7. Onze maan is ontstaan door een botsing van een planeet ter grootte van Mars met onze aarde, zo’n vier miljard jaar geleden.

 

8. Er zijn meer sterren in het universum dan dat er zandkorrels op aarde zijn. Sterker nog, dat zijn alleen nog de sterren die wij daadwerkelijk hebben kunnen observeren.

 

9. Op dit moment leven we in de Gouden Tijd van het universum. Het is oud genoeg dat er leven kon ontstaan, maar jong genoeg dat we andere heelallen hebben kunnen observeren. Dat zal in de toekomst anders zijn: dan kunnen we de andere heelallen niet meer zien omdat de ruimte zich alleen maar meer uitbreidt.

 

10. Als de Melkweg de grootte had van de Verenigde Staten, had de zon de grootte van een witte bloedcel.

 

Bottom line? De ruimte is groot. Heel groot. Ondenkbaar groot.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer