Wiekes weetjes: 10 onverwachte feitjes over EHBO

Gepaard met mijn true crime-obsessie gaat het weten van hoe om te gaan met problemen.

 

 

Zo heb ik jullie al eerder verblijd (nou ja, ik weet niet of je er echt blij van bent geworden) met weetjes die nog eens je leven zouden kunnen redden. En ik blijf nog even in die categorie hangen, want hier zijn 10 onverwachte feitjes over EHBO. Handig om te weten, want dit gaat sowieso nog eens van pas komen. Bij je eerstvolgende bloedneus ga je aan me denken. Mark my words.

 

1. Als je iemand aan het reanimeren bent, doe dat dan met passie en overgave
Er wordt ook wel gezegd dat als je geen rib breekt (van de ander, niet je eigen) tijdens het reanimeren, je het niet goed doet. Nu is dat een beetje overdreven, maar laat het je in ieder geval niet tegenhouden: zo’n 30 procent van mensen die het hebben overleefd wordt wakker met een gebroken rib. En dat is natuurlijk het belangrijkste, dat diegene het overleeft. Alles geven dus.

 

2. Als iemand zijn/haar oog verwondt, houd dan allebei je ogen dicht of doe je hand voor beide ogen
Wanneer je dat niet doet, ben je (al dan niet onbewust) nog steeds aan het rondkijken. Misschien denk je dat als je alleen je verwonde oog dichthoudt dat oog niet meewerkt, maar niets is minder waar. En door het te bewegen, beschadig je het misschien alleen maar meer. Beide ogen dichthouden is het allerbeste om te doen.

 

3. Als je een bloedneus hebt, ga dan juist met je hoofd naar voren in plaats van naar achter
In dat neusschotje knijpen is nog steeds goed om te doen. Maar het advies om je hoofd naar achter te doen mag je vergeten. De kans is dan groter dat er bloed in je maag komt en dat kan misselijkheid en/of braken veroorzaken. Wat je wel moet doen is met je hoofd naar voren gaan hangen.

 

4. Als je verdwaald bent in de wildernis, besmeur jezelf dan met modder
Hier moest ik aan denken toen duidelijk werd gemaakt dat Brian Laundrie was gevonden, aangezien hij echt een outdoorsy typetje was. Mocht je verdwaald zijn in de bossen, moerrassen, waar dan ook: besmeer jezelf helemaal met modder om veilig te blijven van insecten. Ook helpt het als een natuurlijke bescherming tegen de zon én je bent zo minder goed zichtbaar voor grotere dieren.

 

5. Als je in een wak ijs valt en je klimt eruit, ga dan níet als eerste over je armen wrijven
Dit doet iedereen instinctief als je het koud hebt, maar in zo’n ernstige situatie als deze moet je dat dus niet doen. Nee, het verstandigst is om je handen en armen rondom je borst te houden zodat dat het gedeelte van je lichaam is dat het eerste opwarmt. Zo ontwijk je zoveel mogelijk dat je onderkoeld raakt.

 

6. Als je een brandwond hebt, doe er dan geen boter op
Dit wist ik ook echt niet, want ik dacht dat boter juist goed was tegen een brandwond. Maar nee, het kan het juist erger maken en meer kans op infecties geven. Dat is natuurlijk wat je niet wilt. De allerbeste manier is toch de eeuwenoude tip: onder de lauwe kraan houden, zeker tien minuten lang.

 

7. Als je wordt gebeten door een giftige slang, níet het gif eruit zuigen
Ehh, gewoon niet doen. Het is namelijk niet nuttig. Gif gaat zó snel in je bloed zitten: ook al ben je er binnen een seconde bij, dan nog krijg je er geen duizendste uit gezogen.

 

8. Als iemand een motor- of scooterongeluk heeft gehad en de helm nog op heeft, laat die dan op
Geldt trouwens voor elk soort ongeluk met een helm. Net als dat wanneer je neergestoken wordt je het mes moet laten zitten: niet aankomen. De reden is dat iemand zijn/haar nek bijvoorbeeld kan hebben gebroken en dan wil je überhaupt geen beweging hebben. De kleinste beweging kan heel gevaarlijk zijn.

 

9. Als iemand hevig aan het bloeden is en je doet er een theedoek op, verwijder die dan niet als die doordrenkt is
In plaats daarvan doe je er nog een extra theedoek op. Als je de oude, doordrenkte eraf haalt, kan het zijn dat je (het begin van) een bloedprop stoort en dat het juist weer meer en verder gaat bloeden. Stapelen dus.

 

10. Als iemand aan het verdrinken is, ga dan níet helpen
Deze klinkt héél grimmig, hè? Maar het is echt zo, en dit wordt ook meteen aangeleerd als je bij de strandbrigade gaat werken. Waarom je het niet moet doen? Iemand die verdrinkt is in paniek, en zal (hoe graag diegene dat ook wil) niet makkelijk meewerken. Gevolg: je verdrinkt met de persoon mee. Mocht je niet naar dit advies willen luisteren en toch het water in springen, benader iemand dan van de achterkant in plaats van van de voorkant. Haak je armen onder de oksels van de ander en zwem zelf op je rug.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer