Gelukkig staat het in mijn wachtwoordenboekje

 

Wieke schrijft alles op. In schattige notitieboekjes, want post-its vindt ze maar onoverzichtelijk.

 

Ik doe niet aan post-its, maar wel aan schattige notitieboekjes. Zo onoverzichtelijk, die briefjes. En zo verliesgevoelig. Dat was de gedachte achter de aanschaf van honderden boekjes door de jaren heen. Stel dat mijn spontaan opborrelende geniale invallen verloren zouden gaan voor de mensheid. Daar moet je toch niet aan denken? Die krabbel ik in het geniale-invallen-boekje. Als ik een leuk boekje zie, kan ik er niet voorbij. Ik heb altijd een stapeltje in mijn doordeweekse tas. Onder anderen het rare-winkelnamen-boekje, het grappige-gezegdes-boekje en natuurlijk het niet-vergeten-boekje. Dat is bijna vol. Al zie ik bij het doorbladeren dat ik de helft van al die dingen toch ben vergeten. Heeft vast niemand gemerkt. Hoop ik. Vandaag zijn wij in Lusaka, de hoofdstad van Zambia. Man moet hier beroepshalve zijn, ik ben mee voor de lol.

 

Aha, in het gekke-gebeurtenissen-boekje zie ik een getal staan

boekjes02

 

Eerst geld tappen, want ik ga kleren kopen. Waarom? Omdat ik in vodden loop. In de tropen slijt je kleding waar je bij staat. ‘Neem voor mij ook wat geld mee?’ verzoekt man en geeft me zijn credit card. Ik stop hem in de gleuf. ‘Toets uw code in’, staat er op het scherm. Da’s een goeie. Die weet ik niet. Gelukkig staat hij in het wachtwoordenboekje, maar dat ligt thuis, 500 kilometer verderop. Ik stap uit de rij, want dit gaat even duren. Op een bankje ploeg ik mijn boekjes door, want met een beetje mazzel heb ik het ook nog een keer in een ander boekje opgeschreven. Ik heb er vier bij me. Aha, in het gekke-gebeurtenissen-boekje zie ik een getal staan: BCL 8932. Dat zou ‘m kunnen zijn, want het is een BarCLays kaart. Ik ga weer in de rij staan. Poep. (Ik mag geen shit meer zeggen van mijn man). Het wachtwoord is niet goed. Maar ik had toch iets slims bedacht? Dat ik 8932 achterstevoren zou intikken? Als extra beveiliging? Tadá, het klopt! Ik ga een nieuw boekje kopen. Met als titel: dingen-die-ik-moet-overschrijven-in-het-goede-boekje-boekje. ‘Die boekjesadministratie van jou is één grote chaos’, vindt man. Niet. Poep.

 

Wieke Biesheuvel is columnist bij Libelle, schrijft boeken, woont in Zambia en helpt de plaatselijke bevolking met medewerking van haar vriendinnen hier aan waterputten.

 

witte-balk-met-bol-wieke