WIEKES EMMERLIJST

 

Allereerst wens ik: dat het komende jaar zonder al te veel geruzie om honderdduizend keer niets mag verlopen. Dat we ons bezighouden met oplossingen in plaats van in problemen te denken.

 

Dat we elkaar niet meer zo vilein afzeiken. Zo. Dat is dat. Maak wat moois van 2019. Dat ga ik zeker doen, voor zover het binnen mijn mogelijkheden ligt.

 

Dat brengt me bij een Engels woord dat ik haat. Waarom zeggen mensen in vredesnaam ‘bucket list’, als je ook ‘emmerlijst’ kunt gebruiken? Dus vanaf nu, lieve lezers, is het voor mij emmerlijst, en het zou fijn zijn als Van Dale dat volgend jaar zou opnemen als een legitiem woord. Ik kan me voorstellen dat je bij het woord emmerlijst aan emmeren denkt, wat jammeren betekent. Zullen we voor emmeren en jammeren een jammerlijst aanleggen? Anders gaat de boel zo door elkaar lopen. Een emmerlijst straalt positiviteit uit en een jammerlijst niet. Daarop staan dingen waarvan je denkt: of je een emmer leeggooit, getsie.

 

Mijn emmerlijst valt tegenwoordig wel mee. Vroeger kwam er geen eind aan. Drie emmers waren nog niet genoeg. Ik moest en zou beslist naar alle landen van de wereld. Dat gaat ‘m niet meer worden. Een en ander moet wel in alle redelijkheid af te vinken zijn, dus ik heb mijn emmerlijst bijgesteld. Als ik ga emmeren over onhaalbare zaken, dan moeten ze opschuiven naar de jammerlijst. Het is geen lijst met goede voornemens, want aan goede voornemens doe ik niet, zie het stukje van afgelopen vrijdag. Een fatsoenlijke emmerlijst is een ‘geen woorden maar daden-lijst’. (Jullie zien dat ik hier ‘emmerlijst’ vaak herhaal, dat doe ik expres want alleen zó vindt het vaste grond, net zolang totdat iedereen nooit meer ‘bucketlist’ roept.) Die jammerlijst kunnen we beter zien als een ‘helaas-pindakaas-niet-meer-over-miepen’-lijst. Dat scheelt veel ergernis.

 

Op mijn emmerlijst staat met stip op één dat ik mijn uiterste best ga doen om man en mijzelf zo lang mogelijk gezond te houden, want anders kan het ding net zo goed meteen de prullenbak in. En mochten er op mijn emmerlijst dingen staan die misschien nooit gaan gebeuren…, dat geeft niet. Er moet wat te dromen blijven.

 

Een droomlijst is eigenlijk veel leuker dan een emmerlijst. Of een toverlijst. Als ik kon toveren… dan toverde ik een anti-moppervirus in alle menselijke wezens. Dan schiet het tenminste een beetje op met een betere wereld. Wat zouden jullie toveren als je zomaar de kans kreeg?

 

Door: Wieke Biesheuvel

Wieke Biesheuvel werkte en woonde zes jaar in Zambia, is nu voorgoed terug en probeert het Nederlandse leven weer onder de knie te krijgen. Waarbij ze beurtelings verbaasd, boos, dolgelukkig, verward of blij is.

Afbeelding van Wieke Biesheuvel