Wieke wordt in de gaten gehouden

 

In mijn werkkamer heeft man een thermostaat opgehangen die weet wanneer ik binnenkom en wanneer ik vertrek. Hoe? Weet ik veel? Het overgrote deel van al dat digitale spul zal voor mij een mysterie blijven. Als hij me ontdekt, gaat hij aan. Als ik ophoepel, gaat hij uit. Het voelt een beetje eng. Ik noem hem Ding, vrij vertaald naar Thing in The Addams Family.

 

Ding heeft een irritante eigen mening en kapt er na een uur gewoon mee. Zo onfatsoenlijk. Denkt zeker: ‘Ze is er niet, natuurlijk op handen en voeten de deur uitgekropen, onder mijn radar door en dan denkt ze dat ik het niet merk!’ En weg is Ding. Dat merk ik pas na wéér een uur, omdat het koud wordt. ‘Even de deur uitgaan en weer binnenkomen’, instrueert man mij. Dat vind ik onhandig. ‘Waarom?’ vraagt hij, ‘je moet sowieso opstaan na een uur computeren.

Dat is gezond. Dan ga je toch een kopje koffie halen?’ Ja zeg, zo zit Ding dus voor mij uit te maken wanneer ik koffie moet. Als ik lekker zit te tikken, zijn er zomaar twee uur om. Pas als ik koude vingers krijg denk ik: ‘stom Ding!’ Maar nu heb ik door, dat als ik met mijn handen wapper, de hoogte in, Ding weer aanslaat. Hij is dus te manipuleren.

 

Ding is bij ons in het kader van duurzamer omgaan met energie. Evenals Licht. Licht hebben wij nu op de wc. Alleen gaat Licht na drie minuten iets voor zichzelf doen. Dus als je daar bent voor de grote boodschap, zit je zomaar in het pikkedonker. Omdat Licht vindt dat je daar lang genoeg hebt gezeten. Kwestie van deur opendoen, opstaan en weer binnenkomen, zegt man luchtigjes. Ga er maar aanstaan als je midden in het afvalverwerkingsproces zit. 

 

In het woonkamer- en keukengebied hebben wij nog een Ding. Om verwarring te voorkomen heet hij Ding Twee. Maar als ik uit mijn werkkamer en naar de ijskoude woonkamer ga om daar te borrelen, duurt het een half uur voor Ding Twee denkt: verdorie, daar heb je ze alwéér, aan de slag dan maar.  Nah ja…. terwijl ik dit zit te tikken, gaat Ding Eén over tot het afdalen naar 17 graden. Dat hoor ik aan een belletje. Het is even wennen, die duurzaamheid, en het is absoluut een luxeprobleem, dat weet ik ook wel. Ik ga ermee leren leven. Echt. En toch zijn Ding één en twee te vergelijken met eigenwijze logees die je niet hebt uitgenodigd en die ook nog eens heel lang blijven.

Door: Wieke Biesheuvel

Wieke Biesheuvel werkte en woonde zes jaar in Zambia, is nu voorgoed terug en probeert het Nederlandse leven weer onder de knie te krijgen. Waarbij ze beurtelings verbaasd, boos, dolgelukkig, verward of blij is.

Afbeelding van Wieke Biesheuvel