Wie weet komt het toch nog goed met de wereld

 

Want als je hier niet vol goede moed van raakt…

 

 

Ik ken mensen die hun hele leven – inclusief hun oude moeders, allerbeste vrienden en villa in de Hollandse duinen – verruilden voor een berg in Zwitserland. Dat had alles te maken met het belastingklimaat dat hier bij ons niet deugt en ginder wel. Het is maar wat je belangrijk vindt, zeiden wij nog tegen elkaar.

 

Ik durf er dan ook mijn kop om te verwedden dat deze kennissen niet tot de meer dan tweehonderd miljonairs en miljardairs horen die afgelopen week een wel heel bijzondere oproep deden aan de wereldtop, die heel toevallig bijeen was in het Zwitserse Davos, bij hen om de hoek. Deze welgestelden vragen om méér belasting over hun vermogen. Ze willen worden belast om de extreme ongelijkheid in de wereld aan te pakken. Deze wel oproep deden ze in een brief die door 205 vermogenden ondertekend werd. Onder hen Abigail Disney, een van de erfgenamen van Disney, en acteur Mark Ruffalo, die The Hulk speelde. Ook de Nederlandse vermogenden Peter Groenen, Peter Leest en Maarten Meijnen sloten zich aan bij de oproep.

 

De brief werd gericht aan de internationale elite die op dat moment samenkwam in het luxe Zwitserse skioord Davos waar elk jaar het World Economic Forum (WEF) plaatsvindt, ofwel hét netwerkevenement waar sociale en economische problemen in de wereld op de agenda staan.

 

Volgens de miljonairs en miljardairs is het gebrek aan actie zorgwekkend. Ze vinden het zinloos om internationale samenwerkingen te bespreken als de oorzaak van de enorme verdeeldheid in de wereld niet bestreden wordt. Dat de rijken in de afgelopen decennia steeds rijker zijn geworden mag geen nieuws heten, maar dat de kloof in de laatste jaren met een sneltreinvaart alleen maar nóg groter werd, baart zorgen. De oplossing lijkt kraakhelder: laat de allerrijksten wat dieper in hun buidel tasten ten gunste van de allerarmsten.

 

Oxfam Novib kwam begin deze week met precies dezelfde oproep. Volgens die organisatie kan de ongelijkheid in de wereld tegengegaan worden door de belastingtarieven voor de rijkste mensen (flink) te verhogen. Als je bedenkt dat het vermogen van alle miljardairs over de hele wereld per dag met zo’n 2,5 miljard euro groeit terwijl 820 miljoen mensen hongerlijden, dan vind ik het moeilijk te begrijpen dat er mensen zijn – mensen die ik notabene persoonlijk ken – die hun oude moeder in Nederland achterlaten om naar een berg in Zwitserland te verkassen alleen maar omdat ze daar minder van hun vermogen hoeven te delen met de minderbedeelden.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans