Wie is wie in culi-land?

FavorFlav presenteert de Food Top 100

 

Wie is wie in culi-land? Sommige namen kent iedereen: Jonnie en Thérèse Boer, Alain Caron, Sergio Herman… Zij kunnen zo lekker koken, dat ze het tot BN’er geschopt hebben. Maar wie zijn verder de smaakmakers in culinair Nederland? Wie bepalen wat en waar we eten en drinken en waarom? Onder het genot van de heerlijkste gerechten presenteerde FavorFlav maandagavond de Food Top 100 van 2018. Samen met Jan Jaap van der Wal nam FavorFlav-oprichter Marcus Polman ons mee in een soort culi-achtbaan; hij presenteerde ons top-koks, start-ups, journalisten, merkenbouwers, producenten, kookboekenmakers en professionele foodliefhebbers. Terwijl de ruim tweehonderd genodigden in pop-up restaurant Baut zich tegoed deden aan spruitjes met luchtige mosterd en gepofte boekweit van chef-kok (met Michelinster) Luc Kusters (18e op de lijst), werden op het podium de eerste namen uit de doeken gedaan. Op nummer 100 Anouk Snelders. Zij opende in augustus de eerste gezonde trekmuur van Nederland. Geen vette bek maar frisse salades en vegetarische, veganistische en glutenvrije maaltijden trek je uit haar Health Food Wall. Via Marieke Graat, die de app Too Good To Go maakte om voedselverspilling tegen te gaan (93), en foodblogger Jonneke de Zeeuw (92) naar foodvernieuwer en Masterchef-finalist Naresh Ramdjas op 81. Volgens Jan Jaap had deze laatste met zijn Nareschtaurant in elk geval de eerste prijs voor de beste woordspeling te pakken.

 

Aan tafel smikkelden wij verder van geroosterde bospeen en oerwortel met komijn, feta, pistache en karnemelk, een gerecht van Michiel van der Eerde (10). Een van mijn tafelgenoten zei nog nooit zo lekker worteltjes gegeten te hebben. We klapten intussen voor een andere tafelgenote, marketeer voor Tabasco en nummer 65 op de lijst. De (letterlijke) smaakmaker bestaat dit jaar 150 jaar en is (figuurlijk) hotter dan ooit.

 

Kijk je weleens op FoodTube? Idee van Ronald Hoeben (61). Jigal Krant, winnaar van het Gouden Kookboek 2018, staat op 59 en op 56 vinden we Jeroen Thijssen, historicus, journalist en biograaf van Johannes van Dam.

 

Wij kregen tofu foie gras met brioche en fuji-appel van Schilo van Coevorden (chef Conservatoriumhotel, 12) als tussengerecht en klapten voor Isabel Boerdam (De Hippe Vegetariër, 52), Maurits en Jessica Tepper, die strijden voor het behoud van de Groninger Blaarkoppen (48) en Samuel Levie (Smaakburgemeester Amsterdam, 44). En net toen we dachten ‘deze avond is wel heel vega en verantwoord’ kregen we bloedworst met kippenlever, port en zuring voorgeschoteld. Om de overgang niet al te groot te maken had Alain Caron (6) de bloedworst vermomd als loempia. En lekker dat ie was!

 

Oh, weer even aandacht voor Marcus en Jan Jaap op het podium. Of wij denken dat wij zelf bepalen wat we eten met kerst? Ja? Nee dus. De meeste mensen koken wat de Allerhande voorschrijft, en daarmee is contentmanager Jasmijn Beerthuis, op nummer 42 in de lijst, een van de invloedrijkste ‘foodies’ van Nederland. Op 31 vinden we Ronald Giphart, die zijn literair talent ook op culinair vlak inzet. Voor De Wit Rosé en Roodtrip ging hij naar Zuid-Afrika, en ik zap ervoor naar 24Kitchen. Hoog in de lijst ook Nederlands kampioen biersommelier Pepijn van der Waa (28), BBQ-koning Jord Althuizen (25) en rapper en Instagram-held Vjeze Fur (22).

 

Wijn glazen tijdens de food top 100 van Favorvlav
 
De meest controversiële influencer op de lijst is ongetwijfeld Shane Kluivert (19). De elfjarige ‘zoon van’ heeft duizenden volgers op YouTube en Instagram en een kinderkookboek op z’n naam staan, maar de meningen van de genodigden in Baut liepen maandagavond nogal uiteen. Shane had voor de gelegenheid een heuse videoboodschap ingesproken die in elk geval de vrouwelijke helft van het publiek deed smelten.

 

Als hoofdgerecht zouden we kooiduif met kerriepopcorn, risotto en tonkajus krijgen, en iedereen vroeg zich af wat kooiduif was, en of dat nog wel mocht, duiven in een kooi. Nee dus. Geintje van horeca-uitbaters Guillaume de Beer en Freek van Noortwijk (4); we kregen een hamburger. Het dessert, van Meester Patissier Hidde de Brabander (9), contrasteerde daar mooi mee. De eclair met eendenlever, Islay whisky en chocolade was zelfs met goud gedecoreerd.

 

Hoogste tijd voor de onthulling van de winnaars van de Food Top 100 op het podium. Chief Chocolate Officer Henk Jan Beltman van Tony’s Chocolonely nam de derde prijs in ontvangst voor het Nederlandse merk dat marketing en idealisme het beste weet te combineren. Op nummer twee André van Duin, die furore maakte als presentator van Heel Holland Bakt en De Nieuwe Lekkerbek. En op nummer één in de Food Top 100 staan dit jaar Jonnie en Thérèse Boer, die in 2018 hun 25-jarig jubileum vierden. Volgens de jury is dit culinaire duo een grote bron van inspiratie voor een hele nieuwe generatie chefs, en dankzij hun nieuwste kookboek Thuis kunnen wij nu zelf ook koken zoals de familie Boer dat thuis graag doet. Zijn we voor ons kerstdiner toch niet helemaal afhankelijk van de nummer 42 in de lijst…

 

 

 

Door: Madeleen Driessen