Wie is toch Delphine Boël?

 

Behalve die veelbesproken dochter van oud-koning Albert van België?

 

Wat iedereen eigenlijk allang wist werd van de week dan toch officieel: Delphine Boël is de biologische dochter van Albert II, oud-koning der Belgen. Ze moest er heel wat voor over hebben voordat het zover was: 35 jaar van (juridisch) touwtrekken om precies te zijn. Wie is deze vrouw eigenlijk? En wat bewoog haar om niet op te geven?

 

Welnu:

 

Jonkvrouw Delphine Michèle Anne Marie Ghislaine Boël – hoezo niet chique? – werd op 22 februari 1968 in het Belgische Ukkel geboren uit barones Sybille de Selys Longchamps. In 1962 trouwde mama met jonkheer Jacques Boël. Sindsdien draagt Delphine de familienaam Boël als enige dochter van de man die het vaderschap niet ontkende maar in 1978 wel van haar moeder scheidde. In 1982 hertrouwde mama en dat deed ze goed; weduwnaar Michael-Anthony Rathmore Cayzer hoort namelijk tot de barons Rotherwick of Tilney en hij nodigt moeder en dochter uit naar Londen en naar zijn kasteel en zijn imposante landgoed te verhuizen. 

 

Kort daarop wordt Delphine naar het exclusieve Collège le Rosey in het Zwitserse Rolle gestuurd. Ze kan er echter niet wennen – te conventioneel. Wat haar wel kan boeien is een kunstopleiding en die gaat ze volgen aan de Chelsea School of Art and Design. Eenmaal volwassen gaat ze in de Londense wijk Notting Hill wonen (wie zou daar niet willen wonen?) in een huis aan de Portobello Road. Het is daar dat ze begint met het produceren van de inmiddels vermaarde, felgekleurde sculpturen in papier-maché.

 

Leuk leven toch? 

 

 

En het wordt nog leuker als Delphine in 2003 van Londen naar Brussel verhuist, en passant trouwt en moeder wordt en haar kunstwerken worden geëxposeerd. Ook leuk meegenomen dat ze dan nog contacten onderhoudt met de toen nog koning van haar nieuwe thuisland waarvan ze inmiddels weet hoe deze zich tot haar verhoudt – haar moeder had maar liefst van 1966 tot ongeveer 1982 een verhouding met hem, en daarbij is de gelijkenis tussen vader en dochter onmiskenbaar.  

 

Vorige week werd Delphine Boël officieel erkend als de dochter van oud-koning Albert van België en misschien is dit wel haar belangrijkste prestatie. Niet omdat ze zich nu prinses mag noemen en die titel ook aan haar kinderen mag doorgeven. Niet omdat ze nu ook aanspraak maakt op koninklijke erfenissen. Niet omdat ze verlegen zat om aandacht of aanzien of succes. Het enige dat ontbrak was erkenning en die heeft ze nu dan eindelijk gekregen!

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans