Wie is belangrijker?

 

 

Begin september staat Zandvoort volledig op z’n kop vanwege het Formule 1-feest met Max Verstappen. De milieuclubs zijn helaas wat minder enthousiast…

 

 

 

In de eerste week van september komen honderdduizenden mensen naar het circuit van Zandvoort om Max Verstappen de eerste Nederlandse Grand Prix sinds 1985 te zien winnen. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn voor Max en dat gun ik hem van harte, maar die race heeft nogal wat voeten in de aarde.

 

Zandvoort is op een drukke dag nou niet bepaald makkelijk te bereiken, laat staan als er honderdduizend bezoekers die kant op willen met een kaartje voor De Race. Plus al die mensen die op goed geluk naar het circuit rijden om de raceauto’s alleen te horen en te ruiken. Want dankzij Max is de Formule 1 in Nederland weer mateloos populair.

 

Natuur- en milieuorganisaties zijn wat minder enthousiast en wijzen al jaren op de schade die het aanpassen van het circuit en de massa bezoekers voor het kwetsbare duingebied tot gevolg heeft. Met name de beschermde zandhagedis en de rugstreeppad zijn de Sjaak. Hun leefgebied wordt door de plaatsing van tijdelijke tribunes voor ruim 100.000 dagelijkse bezoekers compleet weggevaagd, waardoor ze met uitsterven worden bedreigd. Maar volgens de rechter mocht de provincie Noord-Holland daar een ontheffing voor afgeven vanwege ‘dwingende redenen van groot openbaar belang’.

 

Zie je wel, het gaat dus gewoon om de centjes. Het feestje van de Grand Prix zal een heleboel geld in het laatje brengen. Denk aan al die bezoekers die een patatje kopen, een nachtje blijven slapen en, als ze mazzel hebben, een kaartje voor de race hebben weten te bemachtigen. Zeker na anderhalf jaar corona is deze Formule 1 voor de lokale ondernemers een zegen. Dat begrijp ik best. Maar na de races gaat iedereen weer weg en gaat het gewone leven weer verder, alleen dan misschien wel voorgoed zonder zandhagedis en rugstreeppad, zo vrezen de natuur- en milieuorganisaties.

 

De rechter doet vandaag uitspraak of de verbouwing van het circuit van Zandvoort voor de Formule 1 onrechtmatig was. De milieuclubs hopen dat ze gelijk krijgen zodat de tijdelijke tribunes toch niet geplaatst kunnen worden, in het belang van de natuur.
Want wie is er belangrijker: Max Verstappen of de zandhagedis?

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit