Echt waar: van dromen word je zelf slimmer

 

 

 

Vorige week droomde ik dat ik de nieuwe belofte onder de presentatoren was. Ik kreeg die late night show gewoon – huppakee – in mijn schoot, want het was geen vraag maar een feit.

 

 

 

Het was zo grappig (en eng) dat ik ‘s ochtends grinnikend wakker werd , met een appje van May in mijn inbox die die nacht weer over mij en mijn afstuderen droomde. Waar ik met al dat gedroom van ons heen wil? Je droomt niet voor niets, want het maakt ons slimmer, zeggen neurowetenschappers.

 

Ken je van die dilemma-op-dinsdag-vragen? Daar lijkt me dit dus een leuke voor. Als je moet kiezen, wat wordt het dan? Wil je het liefst slapend rijk worden óf ga je dan toch voor slapend slim worden? Ik zou zonder aarzeling voor het laatste gaan. Met rijk zijn valt geen intelligentie te kopen, door slim te zijn valt er veel te verdienen. Tenminste, dat is mijn logica.

 

Neurowetenschapper Erik Hoel, van de Universiteit van Medford in Amerika, toont aan dat het slapend slim worden misschien al gewoon gebeurt als je überhaupt een nachtje droomt. Het doel van een droom is namelijk dat wij dagelijkse gebeurtenissen beter leren begrijpen. Onze hersenen worden daarmee op zo’n manier getraind, dat de droom onze hersenen leert leren. Leert leren, ja.

 

Huh, maar hoe zit dat dan precies? Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij een kunstmatig intelligent systeem, je hersenen trainen je onderbewuste om slimmer te worden. Er is trouwens wel een mate van chaos en gekte nodig, anders raken je hersenen te snel aan een situatie gewend en daar raken ze mee uit de leerstand. Voilà: daar heb je de bizarre droom waarin je met Matthijs van Nieuwkerk in de woonkamer van je oma zit, met studiolampen op het hoofd en waarbij hij in volle overtuiging vertelt dat jij het nieuwe gezicht op tv gaat zijn. Ik raak nog steeds een beetje in paniek als ik terugdenk aan dit scenario en ben ook telkens weer opgelucht als ik erachter kom dat het een droom was.

 

Het is nog niet helemaal dichtgetimmerd door de wetenschap, maar er zijn meerdere experts die dit scenario aanhangen. Alles in ons lichaam en onze geest heeft toch wel een soort van functie, dus dan moet de droom dat ook hebben. De blindedarm even buiten beschouwing gelaten. Maar dan vraag je je inmiddels toch wel af of het puur leerzaam was of dat ik nog echt iets met die late night show moet. Toch nog maar een nachtje over slapen.

 

Bron: Bedrock

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans