When life gives you lemons

Saskia Geraerts

 

Het is zo’n mooi gezegde in het Engels. ‘When life gives you lemons, make lemonade’.

 

 

 

Wat vrij vertaald zoiets betekent als: als je iets naars overkomt kun je wel gaan zitten verzuren, maar je kunt er ook voor kiezen om er iets van te maken. Nou ja makkelijker gezegd dan gedaan, blijkt in de praktijk. Want hoewel ik als psycholoog maar dondersgoed weet dat er niet alleen zoiets is al post-traumatische stress, maar ook post traumatic growth potential, vind ik het als mens toch een pittige.

 

 

Tuurlijk, ik weet dat je sterker uit tegenslag kan komen. Hoe vaak heb ik het niet tegen mijn cliënten gezegd? Dat veerkracht iets is om te trainen, wat je juist bij kleine tegenslag moet oefenen. Grote Tegenslag is iets dat je levensloop verandert. Bijvoorbeeld een auto-ongeluk. Kleine tegenslag is, in deze analogie, in de file terechtkomen. Of geen parkeerplaats kunnen vinden. Irritant, maar het lost zich op. Juist door deze kleine momenten aan te pakken om emotionele en mentale veerkracht te trainen, vergroot je de kans dat als het Grote Gedoe zich aandient, je er ook daadwerkelijk door kunt groeien.

 

 

En toch, toen het bij mij op de stoep stond, zag ik dat allemaal niet meer zo helder. Sterker nog: ik ging behoorlijk kopje onder. Het was ook niet niks. Het verliezen van de Liefde van mijn Leven, en min of meer tegelijkertijd ook nog de diagnose Baarmoederhalskanker. Dan kun je wel van ‘lemons’ spreken.

 

Inmiddels zijn we een stuk verder. Ik ben na behandeling onlangs gezond verklaard en voel zelfs weer een klein beetje ruimte voor een Late Liefde, zoals ze dat zo mooi noemen. Alleen, ik ben klaar met de Nederlandse man. Sterker nog: ik ben ook klaar met het Nederlandse weer. Het Nederlandse gemopper en de Nederlandse drukte. Dus? Net hersteld van de kanker voel ik een enorme drang om iets te gaan doen wat ik altijd heb gewild.

 

 

Nu mijn kinderen op het droge zijn wil ik dat de citroenen er niet voor niets zijn geweest. Dat ik inderdaad een zoete nasmaak kan krijgen van deze ervaring. Er iets moois van maken. Dus wat ga ik doen? Ik ga verhuizen naar Mallorca. Sterker nog: naar een vallei die bekend staat om haar citroenenbomen. Waar ze te kust en te keur groeien, bloeien en gegeten worden. Als dat geen teken is, dan weet ik het niet meer….  

 

 

Saskia Geraerts van Houten had het allemaal: het gelukkige gezin, een florerende psychologenpraktijk, een boek en een tv carrière. Totdat het leven haar flink onderuit haalde. Ze nam een dapper besluit en verhuisde naar Mallorca, waar ze de stof laat neerdwarrelen om te kijken wat de volgende richting wordt.

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl