Weg met die plastic snijplank

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Weg met die snijplank.

 

Nu de temperaturen weer iets dalen en we langzaamaan weer wat meer kunnen doen dan enkel apathisch op de bank liggen puffen en zweten, is het wellicht tijd om weer eens een grote schoonmaak te houden. Wat kan blijven en wat mag weg? Nou, in mijn geval is één ding zeker: die plastic snijplank is aan vervanging toe.

 

Het liefst gebruik ik houten snijplanken, geen idee waarom maar ik vind ze gewoon prettiger snijden. Bovendien zijn ze vaak mooier en zien ze er minder snel viezig uit. Het nadeel is alleen dat houten planken niet in de vaatwasser mogen én ze een beetje onderhoud nodig hebben. Eens in de zoveel tijd moet je ze insmeren met olie.

 

Glazen snijplanken vind ik de hel. Alleen dat geluid van je mes op dat glas al. Brr. Bovendien worden je messen er nog sneller bot op ook, dus nee bedankt.

 

Plastic snijplanken zijn goedkoop, vergen geen onderhoud en kunnen zo hop de vaatwasser in. Ideaal dus. Maar zeg eens eerlijk, hoe lang gebruik jij al dezelfde plastic snijplank? En heb je enig idee wanneer je ‘m zou moeten vervangen? Nee? Snap ik, ik wist het ook niet.

 
 

Op zich kom je met een beetje logisch nadenken al een heel eind: als ‘ie stuk is of niet meer schoon te krijgen, lijkt het me een goed moment. Maar in het AD las ik het advies van het Voedingscentrum hierover: “Zolang de plank glad is en makkelijk schoon wordt, is het in principe een goede snijplank. Wanneer je er veel op hebt gesneden en de plank vol diepe groeven zit, kun je beter een nieuwe kopen. In die groeven gaan bacteriën zitten, die lastig weg te krijgen zijn.”

 

Wanneer dat is? Vaak na een jaar. Het wordt dan moeilijker de snijplank schoon te krijgen, dus kan je beter een nieuwe kopen. Of toch voor een iets duurzamere optie gaan: hout. Vergt iets meer onderhoud, maar staat wel mooier op je aanrecht. Ook niet verkeerd.

Door: Redactie FavorFlav