Hulde aan de werkende moeders

Steeds meer vrouwen hebben een baan. Ruim zeventig procent van de Nederlandse vrouwen verdient haar eigen boterham. Hoog tijd voor een ode aan de werkende moeder…

 

Begin je ’s ochtends aan je werk, heb je er als moeder meestal al een dag opzitten. Zo hier en daar worden er boterhammen gesmeerd voor schoolgaande kinderen, moet er nog een wasje in de machine. En mag je niet vergeten om je kind absent te melden, omdat ie naar de ortho moet.  

 

Op kantoor noemen ze dat met een mooi woord multitasken. Werkende moeders draaien hun hand er niet voor om, duizend dingen tegelijk doen. Rondje stomerij, pakketje ophalen en even langs de apotheek. Ondertussen bedenken wat je de komende dagen gaat eten. Om vervolgens na je werk nog snel naar de supermarkt te fietsen om voor drie dagen boodschappen te doen. Dan grijp je de komende dagen tenminste niet mis in een lege koelkast.

 

En dan wil je ook nog de volle aandacht bij je werk houden. In een hele of een halve baan. Daarnaast moet je vaak nog mantelzorgen. Het is soms een wonder dat je nog energie overhoudt voor een sociaal leven of de sportschool.

 

Maar voor ik het vergeet, ik ken ook de andere kant. Ik heb zelf een aantal jaren geen betaalde baan gehad. Was ik thuis. Maar ik zat me toen zeker niet te vervelen hoor. Ik had het gewoonweg hartstikke druk, maar verdiende er geen platte pletter mee. En toen waren er heus weleens dagen dat ik snakte naar een lastige vergadering op een kantoor. Kon ik tenminste lekker op m’n gat zitten met een kopje koffie en af en toe een snuggere opmerking maken, in plaats van rennen en vliegen in en rond het huis.

 

 

Ik zie het ook om me heen, bij vriendinnen. Thuisblijfmoeders en carrièrevrouwen. Ze kunnen van alles tegelijk. Net als onze oma’s die vroeger een groot gezin konden managen als een CEO van een multinational. Misschien wilde je oma wel buitenhuis werken, maar dat was absoluut ongehoord in die tijd.

 

Gelukkig kun je anno nu zelf kiezen of je carrière wilt maken of niet. Deze ode is dus voor alle moeders. Want die werken allemaal. Met of zonder baan en salaris!

 

Hulde aan al die moeders die de boel enigszins in balans proberen te houden. Ik zou zeggen, geef jezelf eens een dikke pluim. Want die verdien je, dubbel en dwars!

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit