Weet je nog wat Youp van ‘t Hek hier ooit over zei?

We lopen tegen het einde van het jaar en dan moet je geloof ik terugblikken hè? Nou, laat maar. Voorspellen is leuker. En ik voorspel een grote trend.

 

 

Laat ik om te beginnen maar eerlijk wezen, ik hou er gewoon van om ’s avonds voor het koken even te relaxen en een glaasje (of twee) wijn te nuttigen. Twee schijnt niet goed te zijn, vrouwen mogen er maar eentje volgens de geleerden. Dus dan is glas twee zo’n zoet alcoholvrij wijntje? Grrrom.

 

Weet je nog wat Youp van ‘t Hek ooit zei? Over dat nul-%-bier? Daar had ie toen natuurlijk hartstikke gelijk in. Mede dankzij hem hebben we nu gewoon lekkere alcoholvrije bieren. En er is nu zelfs Gordon Gin zonder alcohol. Met de nulprocent Sanbitter van San Pellegrino is ook niks mis, de mojito analcolico die ik op een terras in Toscane dronk… heerlijk, maar niets haalt het bij m’n nieuwste ontdekking, URB genaamd.

 

Ik kreeg het vorige week te proeven. Nou had ik toevallig net besloten om een tijdje alcoholvrij te gaan leven, maar het gezellige glaasje aan het einde van de dag wilde ik niet missen, dus zat ik steeds met zoetige dingen voor m’n snufferd die ik in een paar teugen doorslikte, want zo gaat dat gewoon  met limonade-achtigen. Ook al deed ik ze in een wijnglas, het mocht niet baten. Maar gelukkig heb ik nu URB. Het is er in wit, rosé en rood. Ik begon met een witte. In een champagneglas, want tja, het zijn bubbels. Flesje ziet er hartstikke leuk en lux uit. Kijk maar:

 

 

Ik nam zwaar bevooroordeeld een klein eerste slokje en verhip, het was best lekker. Helemaal niet zoet. Tweede slokje ook oké. Derde etc… Allemaal lekker. En het leuke was, het glas ging in wijn-tempo leeg, niet in limonade-vaart. Ik zat gewoon ouderwets te genieten. Volgende dag de bubbelende rosé, de dag erna de rode bubbels. Allemaal perfect. Na het succes van de witte ging ik uitzoeken wat het nou eigenlijk was en las ik het verhaal van de makers.

 

Het begon in een rooftop-bar ergens in een grote stad. Ik gok New York, maar dat komt natuurlijk omdat ik daar veel rooftop-bars heb bezocht. Ze waren op zoek naar iets nieuws. Iets fris. Iets dat nog niet bestond. Een luxe alcoholvrij drankje met dezelfde ‘drink-ervaring’ als een alcoholisch drankje. Konden ze nergens vinden. Dus besloten ze om het zelf te maken. Nou, dat kunnen ze dus. En nog goed ook.

 

 

De witte heet Amsterdam en heeft een citrus- en jeneverbessmaak, die volgens hen doet denken aan gin-tonic, maar ik proef eerlijk gezegd veel meer, kan het niet onder woorden brengen. Hoeft ook niet. Lekker gewoon. Echt een nip-drankje. De rosé variant heet Shanghai en heeft onder andere tonen van rabarber en passievrucht als je goed proeft. En de rode heet Berlin, doet het meeste denken aan rode wijn, ook door de kleur natuurlijk, smaakt naar druiven en bessen en bubbelt. Kijk, als het zo lekker wordt als dit, dan kan het niet anders dan dat alcoholvrij genieten een grote trend wordt. Die voorspel ik dus bij deze.

 

En jongens en meisjes, om mijn woorden kracht bij te zetten zoek ik nu drie vrijwilligers om mee te proeven. Hoewel ik al meer dan tweehonderd procent zeker weet dat het lekker is, kan het toch maar beter dubbel gecheckt worden. Wil je? Dan even een berichtje op Facebook achterlaten en wie weet krijg jij binnenkort een doosje met deze heerlijke luxe feestdrankjes toegestuurd.

 

Let op, snel reageren!

 

Want ik maak morgen de drie winnaars al bekend. Heel veel geluk gewenst alvast. En uiteraard een fijne kerst.

 

Weet je trouwens wat het voordeel van deze kerst is? Het is een kerst zonder ‘hoe-krijg-ik-dat-vijf-gangen-diner-voor-twaalf-personen-fatsoenlijk-op-tafel-stress’. Ook wel fijn toch? Iets waar hele volksstammen al decennia van dromen krijg je nu gratis en voor niets in de schoot geworpen. Geniet er maar van. Wie weet (en hopelijk) is dit je laatste kans.

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska