Weet je nog, het tijdperk van vóór ‘glaasje op laat je rijden’?
Nou! We schijnen nog steeds niet vies te zijn van een glaasje (te veel).
Asjemenou zeg! Is het waar wat ik over ons lees? Dat er regelmatig door 55-plussers op de fiets wordt gestapt met te veel drank achter de kiezen? Ook op de zoef-zoef-supersnelle, superstille en o zo gevaarlijke elektrische fiets? En is het ook waar dat wij niet eens zo goed weten wat nou eigenlijk de maat is voor een standaard glas wijn of bier? Veilig Verkeer Nederland heeft het onderzocht en kwam ermee naar buiten namelijk, dus ik ben bang dat het klopt. En dan te bedenken dat we toch al een zekere reputatie hebben wat drank aangaat. Want in de groep 55- tot 70-jarigen komt matig en overmatig alcoholgebruik behoorlijk vaker voor dan onder jongvolwassenen vanaf 23 jaar. En als wij het goede voorbeeld al niet geven…
Even wat getallen ter verduidelijking: van de 228 fietsdoden die vorig jaar te betreuren vielen, was twee derde ouder dan vijftig jaar, en daar wilde Veilig Verkeer Nederland het fijne van weten. Wat blijkt? Met te veel drank op achter het stuur stappen doen we zelden of nooit. Misschien omdat we vroeger, voor het tijdperk van glaasje op laat je rijden, net iets te vaak met een slok te veel in onze mik en een beschermengeltje op onze schouder thuis aan kwamen kachelen? Hoe dan ook vinden we tegenwoordig vrijwel zonder uitzondering dat dit echt niet meer kan. Maar lekker aan de borrel en dan op de fiets is voor maar liefst een op de vier generatiegenoten een heel ander verhaal. Bovendien schijnen we wel heel goed te weten dat de norm twee glazen alcohol is, maar schenken we de glazen grappig genoeg maar al te makkelijk net iets te vol.
Zorgen alom natuurlijk over zoveel onverschilligheid. Al is het maar omdat we ons terdege moeten beseffen dat we veel kwetsbaarder zijn dan toen we jong waren – ik bedoel écht jong – en ‘een aantal vaardigheden met het klimmen der jaren afneemt’. Heel geleidelijk weliswaar, maar toch. Nul glazen is daarom het advies voor fietsende senioren. En een ‘opfriscursus’ die speciaal voor ons is samengesteld. Met daarin alle nadelen van een glaasje wijn of bier keurig op een rijtje, het maximale aantal milliliters dat in een consumptie past afgemeten en natuurlijk ook alle nadelen van ouder worden met het daarbij behorende effect van alcohol op onze ouder wordende constitutie. Die opfriscursus hoeft van mij nou weer niet. Maar verder zal ik me voortaan inhouden qua drinken op de fiets.