We moeten stoppen met dat positief denken

 

Niet elke dag is gevuld met glitters en regenbogen en je kunt je daar maar beter bij neerleggen. Want overal geluk in zoeken is helemaal niet goed voor je, blijkt.

 

 

Volgens psychologen kun je beter stoppen met dat constante positieve denken. Er worden per dag wereldwijd wel miljoenen zelfhulpboeken verkocht, maar eerlijk? Het hoeft niet. Laat het soms allemaal eens lekker stom, ellendig, dramatisch, vervelend, rot, naar en fucking balen zijn. Dat erkennen en je toegeven aan je negatieve emoties, is beter dan dat allemaal altijd willen verbloemen en negeren. Leer realistisch denken: soms is iets te gek, soms valt iets tegen. Voor iedereen, hoe mooi het plaatje bij iemands Instagram ook is. Volgens onderzoekers zijn het de realisten die uiteindelijk het gelukkigst in het leven staan.

 

Let op, want dit zit zo. Je kunt het leren. ‘Wie overschat hoe goed iets zal uitpakken of dat juist onderschat is minder gelukkig dan de realisten, die ergens in het midden zitten met hun verwachtingen.’ Kortom, denk niet dat iets vreselijk tegenvalt. Denk ook niet dat iets wat je doet ontzettend meevalt en kittens en cupcakes is. Zit in het midden: het is niet vreselijk, het is niet geweldig. Als je je zo instelt in het leven, dan sta je uiteindelijk het blijst in je schoenen. Te veel positief denken is dus geen goed plan. Want denk je te positief over alles, dan kunnen dingen ook sneller tegenvallen. En dan overheerst er juist weer een gevoel van teleurstelling.

 

En te negatief zijn over alles is ook niet goed voor je: dan denk je te somber. Ben je realistisch opgesteld, dan ben je niet pessimistisch vooraf en ook niet verdrietig achteraf: je haalt je schouders op en gaat door. Je staat niet zo te piekeren en te mokken. Je accepteert dingen hoe ze zijn en je leeft je leven met je kop omhoog. Maar je verwacht ook niet alleen maar mooie zonnige dagen, en dat houdt je sterk.

 

Dus, zo zeggen experts: stop met positief denken. Stop ook met negatief denken. Als je twijfelt, denk dan: is het reëel dat ik zo denk? Als dat zo is, als je redenen hebt voor je gevoelens, dan is het goed. Maar maak jezelf niet gek met gedachtes die te negatief of juist te positief zijn.

 

Door: Tessa Heinhuis

Door: Redactie Amayzine.com